La Fiscalia del Tribunal Suprem ha remès a l'alt tribunal la investigació que havia fet des del mes de febrer sobre les piulades de Pablo Echenique, portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, en què donava suport als manifestants que van protestar per la detenció de Pablo Hasél. El cessament de les diligències és un procediment habitual que es produeix després que hagin tingut coneixement que hi ha un procediment judicial obert pels mateixos fets. En aquest sentit, el Suprem ha de decidir si admet o no una querella de Vox per aquests tuits d'Echenique.

El fiscal en cap de la Sala Penal del Suprem ha dictat un decret en què confirma que cessen les diligències, que havien començat fruit d'una denúncia presentada per la Confederació Espanyola de Policia i el Sindicat Unificat de Policia per una piulada del diputat d'Unidas Podemos. El 17 de febrer, Pablo Echenique va tuitar "tot el meu suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat d'expressió als carrers. Ahir a Barcelona, avui a la Puerta del Sol. La violenta mutilació de l'ull d'una manifestant ha de ser investigada i s'han de depurar responsabilitats amb contundència".

Diverses denúncies

Unes altres dues organitzacions policials, JUPOL i ASP, també van presentar denúncies similars i, posteriorment, també van arribar denúncies de Manos Limpias i el partit Por Todos. A més, Vox també va presentar accions penals contra Pablo Echenique als jutjats ordinaris de Madrid (número 47) i a l'Audiència Nacional, però en les dues ocasions va ser inadmesa la denúncia. Ara, ho ha portat al Suprem, que és l'òrgan que ha d'investigar habitualment aquestes causes, atesa la condició d'aforat d'Echenique pel seu càrrec públic.

La Confederació Espanyola de Policia considerava a la seva denúncia que el portaveu d'Unidas Podemos al Congrés podria haver incorregut en un delicte d'enaltiment a la violència per mostrar el seu suport als "joves antifeixistes" en un moment en què "ja era de domini públic la situació de violència que estaven provocant els assistents a la concentració no comunicada" a la Puerta del Sol. També indicaven que Echenique es va pronunciar quan ja s'havien registrat diverses cremades al mobiliari públic d'algunes ciutats. En el cas del partit d'ultradreta, acusen Echenique d'incitar a delictes relacionats amb els desordres públics.

La reacció d'Echenique

Pablo Echenique ha expressat a través de dos tuits en anglès la seva posició després de transcendir aquesta notícia. Ell sosté que va tuitar "en suport als joves que es manifestaven per la llibertat d'expressió" i que ara "un partit nostàlgic de la dictadura de Franco ha decidit denunciar-me per això i la Fiscalia ha decidit tirar endavant" el cas. El portaveu d'Unidas Podemos al Congrés es pregunta "com es veu això des de l'estranger" i recorda que la denúncia també està signada per l'associació Manos Limpias, "el president de la qual està empresonat per extorsió".

TUIT echenique supremo

Des de les files morades, el diputat Rafa Mayoral ha expressat en una piulada que "perseguir a un diputat per les seves opinions polítiques no és només un atac a la llibertat d'expressió, sinó que és també un atac a la sobirania popular". La secretària general del partit i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha volgut manifestar "tot el suport" a Echenique i ha afirmat que "no deixaran de lluitar pel que és just" en un context en què "l'assetjament judicial als membres de Podemos no cessa".

 

Imatge principal: Pablo Echenique, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats. Europa Press.