La Fiscalia no veu raons suficients per interposar un procés contra la gestió del govern de Pedro Sánchez per la pandèmia del coronavirus. Vox en va ser un dels principals abanderats i va querellar-se contra el president espanyol i els ministres de Sanitat, Salvador Illa, i d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Tot i això, també s'han analitzat un total de vint querelles i quaranta denúncies que procedeixen d'altres actors socials com la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), consumidors i víctimes de la malaltia, advocats i sindicats.

De moment, queda pendent saber què dirà la Sala del Suprem sobre el contenciós administratiu, que també ha de resoldre una demanda del CESM contra el ministeri de Sanitat per la falta de dotació d'equips de protecció individual a tot el personal sanitari. Així doncs, cal diferenciar el procés judicial penal de l'administratiu. En aquest darrer, el Suprem ja va notificar el passat mes d'abril a Sanitat sobre l'obligació de comunicar al tribunal periòdicament els mitjans posats a disposició pels professionals sanitaris i la distribució entre comunitats autònomes. 

En els propers dies, el Tribunal Suprem fallarà sobre la demanda penal. El fiscal del TS Luis Navajas tindrà l'última paraula per avaluar la gestió de la pandèmia durant la primera onada. Les querelles també es dirigeixen a presidents autonòmics com la de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i personal de l'administració.

Si tira endavant, malgrat el posicionament de la Fiscalia, s'enfronten a querelles per delictes contra la seguretat dels treballadors, homicidis i lesions imprudents, prevaricació, malversació i omissió del deure de socors, entre d'altres. Una de les més destacades és la de Vox que acusa Sánchez de falta de previsió durant la pandèmia i de tolerar la celebració de manifestacions quan ja es coneixien dades alarmants procedents de la Xina però també d'Europa, en aquest cas d'Itàlia. Tot i que Vox ha posat l'accent en la manifestació del 8M a Madrid, també cal recordar la que ells mateixos van celebrar al palau de Vistalegre