La Fiscalia demana  2 anys de presó per a cada un dels tres investigats per haver realitzat  a Twitter (X) “expressions humiliants i feridores” contra una família de Canet de Mar, el  desembre del 2021, que va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenés a l’escola Turó del Drac que la classe de P5 on va la seva filla es realitzin el 25% de les classes en castellà. La fiscal de delictes d’Odi i Discriminació, Marta Glória López, acusa els tres veïns d’un delicte contra integritat moral dels pares i de la menor, als quals demana que indemnitzin amb 9.000 euros, segons recull l’escrit d’acusació, al qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts.

Els tres encausats van assegurar que les piulades s’emmarquen en el dret a la llibertat d’expressió, l’humor i en el debat sobre la judicialització de l’ús del castellà a l’escola catalana, realitzada per partits  i entitats unionistes. Això no obstant, l'Audiència de Barcelona va desestimar arxivar la causa que li va demanar l'advocada d'un dels investigats, als quals la fiscal retreu que   "no han retirat les piulades ni han demanat disculpes". Ara, Javier Pulido, el pare de la menor que al final es va presentar en el procediment, ha de presentar el seu escrit d'acusació, i després les defenses, la petició de l'absolució per als tres processats. I, finalment, s'ha de fer el judici.

Missatges delictius

En l'escrit d'acusació, la fiscal reprodueix  alguns dels missatges, enviats el desembre de 2021, que considera delictius i dels quals  afirma que a Twitter es va crear "un moviment hostil" contra la família de Canet de Mar que va aconseguir més classes de castellà per a la seva filla de 5 anys.  La família i la menor van patir "angoixa, aïllament i dolor", hi afegeix la fiscal.

Així, per exemple, considera delictiu el missatge de Carlos, que diu: "Aleshores creeu el grup P5Ñ, poseu el nen sol i li feu 50-50". I també sosté que va titllar a la família de terrorista. Hi afegeix que Jaume i Jorge,  els altres dos investigats, també van promoure l'aïllament de la família, i els acusa que la van intentar identificar perquè fos assetjada.

Defensa del català

En aquest sentit, la fiscal recorda que el TSJC va dictar, el 9 de desembre de 2021, una resolució en la qual requeria el conseller d'Educació i a la direcció del centre educatiu mesures per "preservar la intimitat  de la menor, i la normal convivència en el centre". Amb tot, no es va produir cap problema entre les famílies de Canet de Mar.

Ans al contrari, un grup de 30 de famílies  dle centre de Canet es va personar en la causa del 25% de castellà per defensar  que els seus fills tenien dret a l'educació en català i se'ls va desestimar perquè el TSJC va considerar que ja tenien aquest dret garantit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!