La llibertat d’expressió encotillada. Tres ciutadans aniran a judici, si res canvia, per haver realitzat piulades “humiliants”, a parer de la Fiscalia, contra una família de Canet de Mar, que va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenés a l’escola Turó del Drac que la classe de P5 on va la seva filla es realitzin el 25% de les classes en castellà. El titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona, el magistrat Sergio Escalona Lebiere, ha tancat la investigació iniciada l’estiu passat contra quatre persones i ha decidit enviar a judici tres d'elles pels delictes contra els drets fonamentals i un delicte d’odi, com els acusava la Fiscalia. Almenys l’advocada d’un dels investigats ja ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona contra el seu processament en considerar que aquestes expressions a Twitter, fetes el desembre de 2021, s’emmarquen en el dret a la llibertat d’expressió, l’humor i en el debat sobre la judicialització de l’ús del castellà a l’escola catalana. Per al quart investigat, el jutge ha decretat el sobreseïment.

Abans que la causa es judicialitzés, la Fiscalia va iniciar una investigació en rebre les denúncies de Vox, Hablamos espanyol i Assemblea per una Escola Bilingüe. De forma inesperada, el pare de la menor, Javier Pulido, també es va personar a la causa i va declarar davant del jutge, el setembre passat, que les afirmacions a Twitter havien afectat la família i ho va qualificar d’assetjament.

Les defenses han insistit a emmarcar les manifestacions en la llibertat d’expressió i en el debat públic sobre les llengües cooficials a Catalunya i la judicialització feta pels polítics. Precisament, en la causa es va denunciar que el magistrat Escalona va fer declarar en castellà dos dels investigats, i en la següent citació va cridar un intèrpret.

Fer canelons amb la menor

En la instrucció, un dels investigats va defensar davant del jutge les seves piulades en assegurar que s’emparen en la llibertat d’expressió i en el debat lingüístic obert al nostre país, arran de la imposició per part del TSJC de fer el 25% de classes en castellà a tots els centres. A aquest ciutadà se l’acusa d’haver escrit “Ñ” de “ñordo” i de demanar l’aïllament de la menor al centre, segons la Fiscalia.

Una de les piulades amb més repercussió és la d’un veí de Barcelona que assegurava que aquell Nadal "faria canelons amb nens castellanoparlants". Jordi, l’investigat, va declarar al jutge que va fer les piulades “com a befa contra els polítics del PP i de VOX perquè diuen barbaritats contra l’escola catalana”. Jordi va haver de demanar un traductor per poder declarar en català al jutjat, ja que el jutge Escalona va afirmar a dos investigats que no entenia la llengua pròpia de Catalunya.  Per a la Fiscalia, l'investigat va fer mofa públicament de la menor castellanoparlant “rebaixant-la i cosificant-la com si fos carn per fer canelons, i atribuint a la seva família la condició de feixista, amb la consegüent humiliació, individualitzada i assenyalant-la públicament per parlar en castellà”.  Les defenses han reiterat que tot s'emmarca en la llibertat d'expressió i la crítica dirigida als polítics.