Joaquim Forn torna a estar pendent que Pablo Llarena es posicioni sobre la seva llibertat. Ho té difícil. Totes les acusacions hi estan en contra. Avui ha tornat a comparèixer per explicar un dels arguments als quals el jutge s'agafava per demostrar la reiteració delictiva: la carta de suport als CDR.

Però Forn ha matisat que la carta de suport als CDR que va escriure amb Oriol Junqueras i que es va llegir el 2 de maig en un acte públic a la plaça de Sant Jaume de Barcelona va ser per "agrair el suport moral a la gent".

La fiscalia ha admès que ho va afegir en el seu escrit defensant la presó després d'una "lectura deficient d'un mitjà digital", però no ha variat la seva postura. 

"No hi ha canvi i tampoc ho esperava. Qui cregui que la fiscalia actua a cop de telèfon o toc de pito, no coneix la fiscalia", ha declarat l'advocat de Joaquim Forn a la sortida de la declaració. "Ha mantingut el seu criteri en un to moderat", ha afegit el lletrat Xavier Melero.

Melero, però, segueix confiant en "la independència de criteri" del jutge que ha mantingut uns consellers a la presó i uns altres en llibertat.

Forn no ha negat la carta però ha aclarit que no tenia una altra finalitat que agrair a tots els que li havien mostrat la solidaritat. La carta no era en suport al CDR, ha remarcat.

Per les acusacions, aquestes explicacions han estat "l'excusa per portar Forn de la presó i aprofitar la revisió de les mesures". VOX s'hi ha oposat. La fiscalia i l'Advocacia de l'Estat també. 

Pablo Llarena resoldrà, amb tota probabilitat, la petició de llibertat a finals d'aquesta setmana.

Més proves i testimonis

Les defenses han demanat avui nous testimonis i les acusacions, el valor del que hagués costat pagar tots els locals públics en què es va fer la votació del referèndum. Per valorar el delicte de malversació s'està rebuscant fins a l'última opció.

Hi ha una valoració d'Hisenda i la Guàrdia Civil sobre que es van destinar uns 3 milions d'euros de diner públic per muntar el referèndum.

Davant les noves peticions de les parts, Llarena haurà de resoldre ràpid si vol tancar la instrucció abans de les vacances. Cosa que fa sospitar que potser el cas no queda llest per al judici fins després de l'estiu, contràriament al que s'havia especulat.