Poc a poc, el rei emèrit Joan Carles I, té una catifa vermella més extensa que aplana el seu retorn a l'Estat espanyol. Ha estat un dels seus periodistes amics, en aquest cas el presentador de la Cope, Carlos Herrera, qui ha avançat la informació. Aquest aporta, curiosament, l'escrit que el mateix fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha redactat però que encara no ha traslladat ni al seu propi òrgan que presideix. D'aquesta manera, el detall del text s'ha filtrat, abans, a la premsa propera a l'investigat rei. Luzón posa fi a les diligències al voltant d'aquesta tercera investigació per un suposat compte de Joan Carles al paradís fiscal de Jersey. En l'esborrany de vint folis, el fiscal defensa que "des del 2004 fins al 2021 no existeix cap indici per vincular The JRM Trust 2004 amb Don Juan Carlos de Borbón, ni en la gestió ni en la seva capacitat per disposar d'aquests fons". I va més enllà deslligant-lo de qualsevol trama que hagués pogut tenir prèviament: "En cap moment ha tingut la condició de beneficiari del trust ni consta que hagi percebut alguna quantitat". Per situar-nos, el concepte The JRM 2004 fa referència al compte que es va constituir a l'illa de Jersey l'any 2004 per Joaquín Romero Maura, historiador i molt amic de l'emèrit. Aquest pateix actualment la malaltia de l'Alzheimer en grau avançat i ha estat acreditat pel mateix Tribunal Suprem. Romero Maura seria un dels suposats testaferros de l'emèrit i ja va aparèixer en un informe del Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac), la unitat d'intel·ligència financera del Ministeri d'Afers Econòmics, a finals d'octubre del 2020. En el cas dels comptes a Jersey, tot s'ha resolt de forma més ràpida ja que han descartat prendre declaració a l'historiador a causa de la seva malaltia.

Transferències just per sota del mínim marcat com a frau

D'aquesta manera, el fiscal demanarà procedir a l'arxiu de les diligències de recerca contra l'emèrit. Però, què hi ha darrere d'aquest trust a Jersey? D'entrada, un dels motius que també han motivat a Luzón a tancar el cas és que les quantitats transferides es feien, justament, inferiors al mínim establert per la Hisenda espanyola com un frau en la transacció. I aquesta "manera de fer" coincideix a partir de l'any 2014, quan Joan Carles abdica i per tant perd la seva inviolabilitat. Des d'aleshores, les disposicions d'efectiu de trust “ho han estat en unes xifres que en cap cas no assolirien la quota corresponent a un delicte contra la Hisenda Pública, encara que aquests fons haguessin estat eventualment lliurats a un contribuent espanyol, una cosa de la qual no existeix cap constància”. Malgrat les evidents coincidències per burlar la justícia, empíricament no hi ha per on agafar un suposat delicte. La xifra se situa a partir dels 120.000 euros i en l'informe de la Sepblac, s'apuntaven transferències que arribarien totes elles als 10 milions d'euros. El cas va saltar el passat 3 de novembre de 2020 i la incoació de les diligències de Jersey va ser anunciada per la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. Pocs dies després, el rei emèrit va desmentir la seva presumpta relació amb les operacions del trust. Ara, torna a recordar al seu amic Herrera que tornarà quan la seva figura no provoqui cap mena "d'inestabilitat a la institució ni Felip VI", tal com ha recollit el periodista les declaracions de Joan Carles.

Què és un trust?

En tot aquest entramat tècnic, un trust és un instrument econòmic i jurídic del dret anglosaxó per mitjà del qual es crea un patrimoni separat de la persona que l'origina (settlor) i al qual es transmet els seus actius, perquè un administrador (trustee), els administri en benefici dels qui l'originant designi (beneficiaris). Una de les raons del seu atractiu rau en la seva estructura simple, àgil i flexible, que permet complir múltiples funcions i ajustar-se, a cada moment, a les circumstàncies personals i patrimonials. Jersey és una jurisdicció líder per a l'establiment i la gestió d'aquests. L'illa compta amb un sector fiduciari professional ampli i ben qualificat, una legislació sobre fideïcomisos moderna i un sistema judicial eficaç. També és reconegut com la màxima divisió dels centres financers internacionals en la regulació i supervisió de la seva indústria de serveis financers. L'illa ofereix neutralitat fiscal per als fideïcomisos establerts per a beneficiaris no residents a Jersey.

Lighthouse Jersey Channel Islands

L'illa de Jersey al canal de la Mànega / Font: Britannica.com

Carpetes pendents

Si Joan Carles aconsegueix tancar aquesta carpeta, només li quedarà oberta la de la justícia britànica pel cas Corinna LarsenLa demanda de l'examant ataca diferents fronts. D'una banda, aspectes de reputació perquè Corinna assegura haver-se sentit atacada per Joan Carles I. En l'escrit de 32 pàgines cita adjectius com "lladre" i assegura que l'emèrit l'havia definit amb aquesta paraula a les seves amistats i cercles més íntims lligats a homes de negocis. Aquesta primera consideració, assegura que va trencar la seva imatge i reputació com a "consultora empresarial". Al Regne Unit, l'assetjament (harassment) és tant un delicte penal com d'acció civil. Els advocats de l'examant han construït sobre aquesta infracció la part central de la seva demanda, que busca una compensació econòmica per danys i perjudicis, sense quantificar però podrien ser desenes de milions d'euros.  En paral·lel, segons avança Cope, es produiria l'arxiu de les altres dues diligències obertes per investigar el suposat cobrament de comissions per l'adjudicació de l'AVE de la Meca, a l'Aràbia Saudita, a empreses espanyoles i el presumpte d'ús de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes d'altres titulars.