La denúncia que va presentar Ciutadans (Cs) ha tingut un recorregut molt breu. Ni dos mesos més tard que Carlos Carrizosa, líder de la formació, anunciés que portaria al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, als tribunals per l'incompliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el 25% de classes en castellà, la Fiscalia ha arxivat la denúncia. En l'escrit que justifica l'arxivament de la denúncia, el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, afirma que aquesta té "un contingut de naturalesa més política que jurídica". El fiscal reconeix que l'argumentari que utilitza Cs per sostenir la denúncia mostra com la formació està en desacord amb la política lingüística de la Conselleria d'Educació, però matisa: "una cosa és que es discrepi i l'altra que se sostingui que aquest apartament de la legalitat constitueix un pla criminal".

La Fiscalia també adverteix que la sentència del castellà a les aules és molt recent, del passat desembre, fet que dificulta discernir si s'està complint o no. "Resulta prematur sobre si, ara com ara, i sense que consti deducció de testimoni per part de l'autoritat judicial, ha existit incompliment o desatenció al mandat del tribunal per part de l'actual conseller o altres autoritats del departament afectat", exposa l'escrit de la Fiscalia, que considera que "almenys fins avui" sembla que les autoritats del departament han complert les sentències en matèria lingüística als col·legis. 

Finalment, es considera que "no consta acreditada, ni indiciàriament l'existència d'un "pla criminal"" per l'incompliment de la sentència.  De manera que el fiscal ha conclòs que calia arxivar la denúncia de Ciutadans. Tot i això, en el seu escrit recorda que qualsevol ciutadà afectat pot demanar-ne el compliment a la direcció del centre educatiu dels seus fills.

Judicialització constant

Quan Carrizosa es va plantar davant de les portes del TSJC per anunciar la denúncia que el seu partit interposava contra el Govern pel suposat incompliment de la sentència del 25% del castellà a les aules, va afirmar: "Ciutadans quan denuncia no ho fa per judicialitzar les coses". Ni dos mesos més tard la Fiscalia arxiva la denúncia afirmant: un contingut de naturalesa més política que jurídica". 

L'ofensiva de Ciutadans al català a les aules, però, no es limita aquí. El passat dimarts, la formació va anunciar que pretén presentar una proposició per modificar la Llei de Política Lingüística per implantar sistema trilingüe a Catalunya que doni la mateixa presència al català, el castellà i l'anglès. És a dir, per relegar la presència del català a les aules al 25%.