Continua l'ofensiva de Ciutadans a les aules. L'acord entre PSC, ERC, Junts i Comuns que havia de servir per blindar el català i que va presentar-se a finals de març s'estanca. De moment tampoc s'abordarà l'aprovació de la modificació de la Llei de Política Lingüística al ple de la setmana vinent, després que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'hagi decidit no incloure'l. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a finals del mes de març que s'acaba posposant sense data per a reprendre's. L'acord podria prosperar sense els de Carles Puigdemont, ja que PSC, ERC i Comuns sumen majoria absoluta, però de moment prefereixen esperar els independentistes.

Enmig d'aquest enrenou, els taronges han volgut saltar a l'acció. Primer ho ha fet criticant el pacte entre les quatre formacions polítiques, lamentant que busca "seguir consolidant un sistema injust d'immersió forçosa en català". Davant d'això, Ciutadans no s'ha quedat quiet i avui mateix ha anunciat un pla per a presentar una proposició per modificar la Llei de Política Lingüística, amb la diferència que aquesta aposta no passa per blindar el català, sinó que tot el contrari: pretén implantar un sistema trilingüe a Catalunya que doni la mateixa presència al català, el castellà i l'anglés. Precisament, una presència del 25%.

Així, la proposta de Ciutadans fixa per llei una quarta part de totes les classes en cada una d'aquestes llengües, mentre que el 25% restant quedaria "a discreció dels centres en funció de les realitats socioculturals de les diferents àrees de Catalunya". A més, es vol incloure un "programa de capacitació per al professorat en anglès"  per tal d'assegurar que els docents tinguin coneixement d'aquesta llengua. Evidentment, però, el que més sobta d'aquesta acció no és pas la inclusió de l'anglès com a idioma d'aprenentatge a Catalunya, sinó els percentatges de català i castellà. I és que amb aquesta proposta els taronges no només donarien compliment a la sentència del TSJC que imposa el 25% de castellà a les aules, sinó que també reduirien considerablement el català a les aules fins a convertir-la en una llengua més del sistema educatiu.

Ofensiva judicial pel castellà

A finals de març, Ciutadans ja va presentar-se a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per presentar una denúncia pel que consideren un incompliment de la sentència que dicta un mínim de 25% de castellà a les aules catalanes. Una denúncia que arribava només uns dies després que Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els Comuns presentessin al Parlament l'acord pel català. Ara bé, Ciutadans no es donava per satisfet amb aquesta mesura, i va decidir judicialitzar el cas. En concret, denunciava cinc alts càrrecs de la conselleria d'Educació (entre ells, el conseller Josep Gonzàlez Cambray) per prevaricació, ja que consideraven que treballaven per evitar el compliment de la sentència. "Ha acabat el termini que va donar el TSJC, i la conselleria no només no ha fet res per complir la sentència, sinó que s'ha estat treballant i impartint instruccions i consignes per evitar que es compleixi", va afirmar el líder de Cs, Carlos Carrizosa.