Nou revés per a Ayuso. La Fiscalia ha acusat el govern de la Comunitat de Madrid de vulnerar el dret de vaga dels metges d'urgències extrahospitalàries després de fixar uns serveis mínims del 100%. Així doncs, després del recurs interposat pel sindicat convocant, Amyts, la Fiscalia considera que aquesta decisió va ser abusiva perquè el govern d'Ayuso no va justificar suficientment aquests mínims. Segons l'escrit, l'ordre decretada per la Comunitat de Madrid "no refereix les dades objectives i específiques que han estat ponderats per comprovar que els serveis mínims establerts estan justificats i resulten proporcionats a la restricció que suposa del dret de vaga".

Els metges d'urgències extrahospitalàries van anar a vaga el passat 7 de novembre després que les promeses de millora d'Ayuso durant la pandèmia no s'hagin complert. Els professionals denuncien que la reobertura d'aquestes àrees ha estat "un caos". La Conselleria de Sanitat va fixar uns serveis mínims del 100%, un fet que segons Amyts els vulnera el dret a vaga, i pel qual van presentar un recurs davant el contenciós administratiu i la Fiscalia ara els dona la raó, a l'espera que es pronunciï el jutge. La vaga es va allargar fins al 17 de novembre, a conseqüència de la multitudinària manifestació el 13 de novembre a Madrid. Finalment, el govern va acceptar asseure's a parlar amb el comitè de vaga. 

Nova manifestació de metges

Els metges protagonitzaran una altra manifestació aquest diumenge pels carrers de Madrid en defensa de l'atenció primària. Els promotors de la manifestació d'aquest diumenge escalfen motors i presenten aquest divendres la seva convocatòria. La vaga sanitària que va començar el 19 de novembre continua perquè la Conselleria de Sanitat i Amyts no han arribat a cap acord en la novena reunió celebrada aquest dijous sobre el pla pilot per limitar el nombre de pacients en l'atenció primària. La nova jornada de protesta tindrà un format similar a la del 13 de novembres, amb quatre columnes avançant pels carrers del centre de la capital per confluir en una massa unitària en la plaça de Cibeles, encara que amb petites variacions sobre els itineraris previstos i punts de sortida.

Així, la protesta arrencarà a les 12 hores amb columnes avançant des de Nuevos Ministerios (zona nord), plaça d'Espanya (zona oest), Hospital de La Princesa (zona aquest) i Legazpi (zona sud). Els organitzadors preveuen que la manifestació tingui gran suport i es converteixi en un acte de protesta multitudinari, han indicat els convocants. En aquesta línia, preveuen una afluència similar a la registrada el 13N, amb 200.000 assistents, segons la delegació del govern, 670.000, segons els organitzadors. Amb aquesta modificació del recorregut, han indicat els organitzadors, es busca evitar l'embotellament registrat al novembre en alguns punts del recorregut, amb columnes com la d'Òpera que, per la proximitat amb Cibeles, no van poder avançar. Sota el lema 'Madrid s'aixeca i exigeix sanitat pública i solucions al pla d'atenció primària', aquesta protesta dels barris i els pobles de Madrid, com els organitzadors es defineixen, té l'objectiu que Madrid "s'aixequi per recuperar "el que és de tots".