La Fiscalia s’ha sumat aquest dimecres a les advertències del govern espanyol i ha anunciat que “està estudiant les possibles implicacions penals” de la decisió de la Mesa del Parlament d’admetre a tràmit les esmenes de la CUP a la resolució de Junts per Catalunya.

Les esmenes, que ja han estat admeses a tràmit però que s’han de sotmetre aquest dijous a les 9h a una reconsideració fruit de les peticions de Cs i PSC, demanen restablir la República Catalana aplicant la proclamació d’independència. 

 

La Fiscalia considera que l’admissió a tràmit de les esmenes que ha tingut lloc aquest dimecres ja posa de manifest “conductes d’una il·legalitat manifesta que no pot ser desconeguda pels qui la promouen o li donen suport”.

Segons la Fiscalia, “donada l’extrema gravetat d’aquesta iniciativa i la seva total i absoluta oposició a l’ordenament jurídic i a les resolucions reiterades del Tribunal Constitucional, s’estan estudiant les possibles implicacions legals”. També insisteix que “seguirà promovent les accions legals que siguin procedents per preservar l’ordre constitucional i per perseguir les conductes delictives en què es pugui incórrer”.

Els avisos a la Mesa

Els avisos de La Moncloa i de la Fiscalia arriben poques hores després que la Mesa hagi fet el primer pas per a la tramitació de les esmenes amb els vots a favor dels representants d’ERC i Junts per Catalunya i el vot en contra dels representants de Cs i el PSC.

Durant el debat intern, els lletrats han fet constar que calia tenir en compte que a la passada legislatura hi va haver sentències i advertiments del Tribunal Constitucional, que algunes de les esmenes de la CUP podien ser contràries a la Constitució, i que acceptar la seva tramitació podia considerar-se contrari als avisos de l’alt tribunal. 

Tot i això, els advertiments que el TC va fer en el seu moment anaven dirigits als anteriors membres de la Mesa i, per tant, els nous membres independentistes de l’òrgan no es consideren formalment avisats per res que els impedeixi tramitar les esmenes.