La proclamació de la República ha tornat a aterrar aquest migdia damunt la Mesa del Parlament. L'òrgan de govern de la Cambra ha acceptat a tràmit les esmenes de la CUP que proposen reiterar la declaració d'independència del 27 d'octubre i que s'hauran de debatre al ple d'aquest dijous. JxCat i ERC han votat a favor de l'acceptació a tràmit de les esmenes, tot i l'advertiment dels lletrats que poden entrar en contradicció amb les sentències i interlocutòries que el TC va dictar la legislatura passada en relació a aquest tema. En qualsevol cas, malgrat l'admissió a tràmit, és JxCat qui haurà de decidir quines esmenes sobre la seva proposta accepten i quines, per tant, s'acabaven votant al ple. El grup de Puigdemont ha negociat durant tota la tarda de dimecres un text transaccional.

Els cupaires van registrar ahir, dimarts, aquestes esmenes al text de la proposta de resolució de JxCat de restitució del president, Carles Puigdemont. Aquesta resolució ha de ser el primer pas per a la convocatòria del ple d'investidura i la constitució del nou Govern.

La primera esmena de la CUP proposa afegir al text que el Parlament "es referma i reitera en la declaració d'independència i en la proclamació de Catalunya com un Estat independent en forma de República que foren votades i aprovades el 27 d'octubre del 2017". La segona de les esmenes reivindica el Parlament com a expressió del "referèndum democràtic d'autodeterminació de l'1 d'octubre del 2017". En total, són quinze esmenes les que ha presentat la CUP.

Després d'una tarda de reunions, els cupaire i JxCat haurien aconseguit pactar, segons algunes fonts, incorporar a la resolució, a través d'un text trasaccionat, una declaració reafirmant la voluntat que Catalunya esdevingui un Estat en forma de República. A partir d'aquest acord, segons membres dels dos grups, JxCat té previst rebutjar, entre d'altres, l'esmena primera i tercera on es referma la proclamació del 27 d'octubre.

Malgrat tot, Ciutadans i el PSC han demanat la reconsideració de la decisió d'admetre a tràmit les esmenes i han advertit que exigiran també que la Mesa estudiï l'admissió a tràmit de qualsevol text consensuat a partir d'aquestes propostes.

Durant la reunió de la Mesa, tant el secretari general del Parlament, Xavier Muro, com el lletrat major, Antoni Bayona, han volgut fer constar que les esmenes cupaires poden entrar en contradicció amb les sentències i les interlocutòries del TC.

També, el vicepresident segon, José María Espejo Saavedra de C's, ha volgut fer constar que, tot i que una part dels membres de la Mesa no han estat expressament advertits ja que no en formaven part la legislatura passada, les sentències del TC són d'obligat compliment.

Tant Cs com el PSC preveuen presentar petició de reconsideració de la decisió, la qual cosa obligarà a convocar abans del ple, previst per a les deu del matí, una nova reunió de Mesa, de la Junta de Portaveus i, de nou, de la Mesa. Espejo ha advertit, a més, que la Mesa s'haurà de tornar a reunir si hi ha alguna transacció de les esmenes que inclou els aspectes assenyalats pel TC. El PP no ha assistit a la reunió, on pot ser present tot i no tenir-hi vot.

De la seva banda, el vicepresident primer, Josep Costa, de JxCat, ha rebutjat que la funció dels membres de la Mesa sigui censurar l'activitat parlamentària i ha puntualitzat que els actuals integrants no s'han de sentir concernits per resolucions de la legislatura passada. Aquest ha estat també l'argument esgrimit per la republicana Alba Vergés que ha subratllat que com a membres de la Mesa han de defensar el dret dels diputats i que no es pot coartar el debat polític.

Davant l'aparició d'aquest nou punt conflictiu, al llarg del matí les negociacions entre JxCat, ERC i la CUP s'han concentrat a pactar les esmenes cupaires i les possibles propostes transaccionals en què s'acordi un text de consens. Això amb el benentès que Cs ja ha advertit que, en cas que hi hagi un nou text a partir d'una transacció, caldrà una nova reunió de la Mesa.