“Prudència”. És la paraula que ha usat el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, per esquivar de pronunciar-se sobre si la reforma del delicte de malversació que promouen el PSOE i ERC beneficiarà als encausats del Referèndum d’Autodeterminació de Catalunya de l’1-O del 2017, en la seva primera visita a Catalunya, aquest dimarts. “És massa prematur i aviat parlar de la reforma sense tenir els textos aprovats i sense poder interpretar què vol el legislador”, ha afirmat García. No obstant això, se li ha insistit si aquesta reforma implicarà que revisin els escrits d’acusació que ha de presentar ben aviat la Fiscalia per als encausats al TSJC (Garriga, Jové i Salvadó ) i els del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, i ha detallat que els tribunals encara no han donat trasllat per presentar-los i que quan ho facin ja decidiran si es demana més temps per introduir la reforma. El fiscal general de l’Estat ha insistit que no vol fer “hipòtesis” ni “usar la imaginació”, i ha conclòs: “La Fiscalia farà i complirà la llei. El Parlament fa la norma i a la Fiscalia li pertoca interpretar-la.”

 La reforma del Codi Penal impulsada pel govern espanyol inclou un nou article en el delicte de malversació (el 433), el qual castiga al funcionari  que administri incorrectament els diners públics amb penes de presó d’un a quatre anys i d’inhabilitació de dos a sis anys.  La tramitació es realitza per la via ràpida i ja podria estar aprovada abans d’acabar aquest any. ERC sosté que la nova reforma del delicte de malversació no penalitza l’1-O, mentre els socialistes asseguren que sí. Hi ha juristes que també qüestionen el nou delicte del PSOE que inclou conceptes sense definir com ara “aplicació pública diferent”.

Fiscal General de l'Estat, Álvaro García. Foto: Carlos Baglietto
El fiscal general de l'Estat, ha visitat Barcelona aquest dimecres. Foto: Carlos Baglietto

Primera visita a Catalunya

El fiscal general de l’Estat ha estat acompanyat del fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, del tinent fiscal Pedro Ariche i de la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón. Han visitat els fiscals de l’Hospitalet i els de Barcelona, en l’edifici de la Ciutat de la Justícia. “Fa tres mesos que estic en el càrrec i la visita a Catalunya i a Barcelona està dins de la normalitat”, ha declarat el fiscal general en una atenció ràpida a peu dret als periodistes. “Hem d’estar a disposició de l’equip, donar confiança i ser un vertebrador de l’estat de dret a Espanya”, ha manifestat.

Preguntat per la reforma exprés de la malversació i que no hagi passat a ser consultada pel Consell Fiscal, Álvaro García ha afirmat: “El Parlament té la sobirania del poble, que emet les normes en el nostre país i no hi ha cap mena de discussió. Hi ha hagut normes que han passat pel consell fiscal i després la norma no ha tingut res a veure. Són camins que escull el legislador i els hem de respectar.”

I sobre els efectes dels canvis en els delictes de la malversació, el fiscal general ha mantingut el seu posicionament prudent i sense mullar-se. “El caràcter absolutament tècnic que té la reforma penal, és millor la prudència i no fer judicis de valor.”

 

La investigació de Melilla, a punt

El fiscal general de l’Estat tampoc ha volgut valorar l’informe d’Amnistia Internacional, presentat aquest dimecres, que sosté la tragèdia de la tanca de Melilla són crims contra la humanitat. García ha avançat que la investigació de la Fiscalia està a punt de concloure, que “s’ha fet amb rigor” i que presentarà aviat les conclusions.

 

A la foto principal, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García, amb el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón. / Foto: Carlos Baglietto