Un nou pas per dur-los a judici. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat aquest dilluns que desestima els recursos de súplica presentats per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i per part del diputat i president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, contra la resolució del tribunal, del 18 de novembre passat, que dictava l’obertura del judici contra ells, en considerar-los organitzadors de l’1-O, juntament amb l’exdiputat republicà i l’actual president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. En la resolució, datada aquest dilluns, el tribunal sosté que cap de les parts ha demanat el sobreseïment del procediment, apel·lant que els fets “no són constitutius de delicte”, i els raonaments exposats no són suficients per endarrerir la causa. Garriga va ser processada pel delicte de desobediència greu, que implica un càstig d’inhabilitació, mentre que Jové i Salvadó són acusats dels delictes de prevaricaciómalversació de fons públics i revelació de secrets, que poden implicar elevades penes de presó. El proper pas és que la Fiscalia presenti l’escrit d’acusació amb les penes que els demana.

Precisament, la reforma del delicte de malversació que impulsa ERC és per intentar afavorir Jové i Salvadó. Des del govern de Pedro Sánchez ja s’ha deixat clar que l’1-O no quedarà sense ser castigat pel que fa a la despesa pública, com proposa el partit d’Oriol Junqueras. Això no obstant, es preveu que el PSOE impulsi una rebaixa de les penes per malversació de 6 a 4 anys de presó en els casos d’administració deslleial i no enriquiment personal.

El tribunal que ara ha rebutjat els recursos és qui jutjarà els càrrecs d’ERC i és format pels magistrats: Jesús María Barrientos, president de TSJC, Carlos Ramos i Fernando Lacaba.

Les motivacions del tribunal

En la resolució, el tribunal exposa que la defensa de la consellera Garriga demana l’arxivament de la causa contra ella, en la qual “combat” l’obertura del judici oral, però no la conclusió del sumari, i li tornen a desestimar, amb els arguments del novembre passat. Pel que fa a la defensa de Jové, el tribunal tampoc accepta de tornar la causa a la fase d’instrucció, en assegurar que falten proves per practicar. El tribunal sosté que “malgrat el seu esforç argumental per aclarir les pretensions en el recurs de súplica, no alterna ni modifica en res la naturalesa i l’abast de les diligències complementàries sol·licitades” i, per tant, no accepta tornar enrere la causa.

El tribunal també manifest que “l’al·legació d’haver inclòs ara raonaments nous enfront de la resolució de processament, no és suficient i no modifica el sistema de recursos previstos en les lleis processals". Hi afegeix que “el tribunal d’enjudiciament té prohibit l’examen del material recollit durant la instrucció amb antelació a l’acte del ple del judici oral, i també en la fase intermèdia”, que és l’actual, per evitar la seva abstenció o recusació. I conclou que aquest recurs no pot servir com un “segon filtre” sobre la correcció de les decisions del jutge instructor.