Més de tres mesos després i veient com les rebaixes de penes a violadors a causa dels efectes indesitjats de la llei del 'només sí és sí' no cessen, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha insistit en la idea de no reduir condemnes si els delictes continuen vigents en la llei del 'només sí és sí'. En un una instrucció, ha establert les pautes a seguir pels fiscals davant les revisions de sentències a delinqüents sexuals d'ençà que va entrar en vigor la polèmica llei del ministeri d'Igualtat, que des de mitjan novembre ha suposat la rebaixa de més de 700 penes i 74 excarceracions. Segons pública eldiario.es, el nou text de García Ortiz recull i amplia el decret que va publicar el passat mes de novembre, quan tot just s'havien començat a produir aquests efectes no desitjats, tot insistint en la idea que "no procedeix la revisió de condemnes fermes quan la pena imposada també sigui susceptible d'imposar-se d'acord amb el nou marc legal". 

El fiscal general demana tenir en compte els agreujants de la nova llei 

En la instrucció, el fiscal general estableix un seguit de directrius comunes a l'hora de revisar sentències. També inclou dos apartats específics, un que fa referència a les sentències fermes, i un altre per a les sentències definitives en fase de recurs. En tots dos casos, assenyala que els fiscals han de considerar totes les normes aplicables segons l'actual i a l'anterior redacció del Codi Penal. A més, demana que prioritzin els procediments que poden donar lloc a excarceracions, mentre que en el cas de les reduccions, hauran de valorar altres mesures com la llibertat vigilada, la privació de la pàtria potestat o la inhabilitació per exercir professions o activitats que impliquin el contacte amb menors. 

Sobre les sentències fermes, el fiscal general afirma que cada una s'haurà d'analitzar individualment i sense automatismes, reiterat que els fiscals no instaran la revisió de condemnes quan la pena sigui susceptible de ser imposada amb la nova llei. En casos excepcionals, es podran promoure revisions, quan haguessin tingut un càstig d'una durada molt inferior si s'haguessin jutjat els fets amb la llei del 'només sí és sí'. En aquests casos, però, s'haurà de ser extremadament cautelosos i tenir en compte els agreujants. 

En aquest sentit, el pròxim dijous 16 de març se celebrarà una junta de Fiscals de Sala en la qual s'abordarà la circular del fiscal general sobre la llei del 'només sí és sí'. És ampliació i reforç dels arguments que ja es recollien en el decret sobre el mateix tema, diuen els fiscals. A més, afegeixen que la circular ja l'han vist els quatre fiscals de Sala caps de Penal — tot i que s'ha remès aquest dijous al matí a tots els fiscals de la Sala per a la seva anàlisi prèvia a la junta de la setmana vinent. Per tant, el que se'ls ha enviat és la proposta del fiscal general (que serà després del dia 16 de març).

El primer decret del fiscal al novembre

Al novembre, García Ortiz, va dictar un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes per la llei del només sí és sí. Llavors, ja establia que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal. "És a dir, la revisió només serà procedent quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la qual correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal", explicava la Fiscalia General de l'Estat. Amb tot, subratllava, com ara, que "cada procediment haurà de ser analitzat individualment, fugint d'automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas".

Amb tot, pocs dies després d'aquest decret, l'Audiència Provincial de Madrid es va desmarcar de la Fiscalia i va acordar aplicar la nova llei als ja condemnats, tenint en compte la pena més favorable. Davant el rebombori de la nova llei, els quinze magistrats de les seccions penals de l'audiència madrilenya es van reunir per unificar els criteris. Segons les últimes dades, Audiència Provincial de Madrid és qui més excarceracions ha ordenat, 8 en total, juntament amb la de Cadis. Amb tot, a Madrid s'han rebaixat 71 penes mentre que a aquesta província andalusa 51.