En plena guerra interna en el si del govern espanyol per la reforma socialista de la llei del 'només sí és sí', un nou sondeig mostra com la majoria dels ciutadans espanyols estan en contra de la normativa. Una enquesta realitzada pel GESOP per a El Periódico mostra com el 56,8% dels espanyols està en contra de la nova llei, mentre que el 30% la defensa i el 13% no es posiciona

llei només si es si enquesta El Periodico

Font: El Periódico

L'enquesta apunta que l'efecte de la nova llei en la rebaixa de condemnes per l'aplicació d'aquesta és el que genera el rebuig, no la regulació d'aquests delictes. Concretament, hi ha més dones que homes en contra de la norma, un 59% i un 54,4%, respectivament. Les dades són més homogènies pel que fa a les edats dels enquestats. Però no, respecte al que voten. Sorprèn la divisió d'opinions entre els votants del PSOE, ja que el 36% estan a favor de la norma mentre el 46% en contra. Tot plegat contrasta amb la bel·ligerant posició dels socialistes. 

Finalment, l'enquesta mostra que la majoria del territori de l'Estat espanyol està en desacord amb la llei actual, excepte a Catalunya i el País Basc on, per poc, s'està d'acord amb la llei. Concretament a Catalunya hi ha un 42% dels ciutadans a favor de la norma davant del 38% en contra. 

llei només si es si enquesta El Periodico II

Font: El Periódico

llei només si es si enquesta El Periodico III

Font: El Periódico 

Un dia clau per a la llei del 'només sí és sí'

La jornada parlamentària d'aquest dimarts està protagonitzada per la llei del 'només sí és sí'. Concretament, per l'enfrontament entre els dos partits al capdavant del govern espanyol. Si no hi ha canvis d'última hora, el Ple del Congrés acceptarà tramitar la iniciativa socialista amb el vot a favor del PSOE i del PP i el vot en contra d'Unidas Podemos, incloent-hi el de la ministra d'Igualtat, Irene Montero. "La votació de la vergonya", la defineixen ja els morats.

Els socialistes només poden tirar endavant la seva reforma amb  el suport del PP, el president del qual, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que serà "conseqüent" amb "la dignitat i la igualtat de les dones" en la votació "per protegir-les del PSOE". Vox i Ciutadans també han deixat la porta oberta a permetre la presa en consideració de la reforma. "No ens oposarem", ha assenyalat la portaveu adjunta de Vox al Congrés, Inés Cañizares.

Els ministres del govern espanyol mantenien el passat dilluns l'esperança d'arribar a un acord in extremis amb Unides Podem, amb qui hi ha un diàleg "constant", en paraules de la titular de Justícia, Pilar Llop, que ha al·legat que "no podem estar dividits" en qüestions tan importants.