El Fiscal General de l’Estat, Álvaro Garcia Ortiz, ha mogut fitxa davant aquells que l’han acusat de ser massa tebi a l’hora de defensar els fiscals espanyols de les acusacions de lawfare. Garcia Ortiz ha assegurat aquest dilluns, "de manera solemne", que defensarà "com correspon a la més alta representació d'aquesta institució, a qualsevol fiscal que pogués veure's pertorbat en les seves funcions, inclòs, per descomptat, qualsevol dels fiscals que hagin tingut o hagin intervingut en les causes relacionades al procés independentista de Catalunya". El Fiscal General de l’Estat ha fet aquesta declaració d’intencions en el marc de la inauguració de la junta de fiscals Superiors de totes les comunitats autònomes, que s’ha celebrat al pazo de Mariñán (La Corunya).

Suport als 2.695 fiscals que hi ha a Espanya

Álvaro Garcia Ortiz ha reiterat el seu suport “als 2.695 fiscals que hi ha a Espanya, especialment aquells fiscals que han tingut en el passat o que han d'afrontar difícils situacions personals o professionals. I és clar, a tots vosaltres (fiscals Superiors)”. El Fiscal General ha demanat també als fiscals lleialtat institucional “imprescindible, com sabeu, perquè des de les nostres i des de les vostres altes responsabilitats contribuïm al bon funcionament del Ministeri fiscal”.

La polèmica que s’ha obert entre els fiscals espanyols té com a origen l'acord entre el PSOE i Junts per investir Pedro Sánchez president del Govern, que va obrir la porta a què el 17 de novembre passat, els grups parlamentaris de Junts per Catalunya i el Partit Nacionalista Basc (PNB) al Congrés dels Diputats presentessin sengles peticions de creació de dues comissions que obren la porta a investigar el lawfare des de la mateixa cambra. 

Arran d'això, un grup de 18 fiscals del Tribunal Suprem va criticar Álvaro Garcia Ortiz per no defensar els fiscals del procés per les acusacions de lawfare i el van acusar al fiscal general de l'Estat "d’ignorar deliberadament" la petició d'empara institucional sobre les "injurioses insinuacions" de persecució política o guerra judicial contra l'independentisme català.

Renovació de la junta de fiscals Superiors

La junta de fiscals Superiors es troba en ple procés de renovació, però Garcia Ortiz ha explicat que ha decidit continuar amb la junta pel compromís que havia adquirit de fer-ho abans que acabés l’any.  "Aquests són els espais de diàleg, de consens, de posar damunt la taula els problemes que tenim, que són moltíssims i molt rellevants, però som aquí per treballar, per avançar, per servir els ciutadans i per fer millor la justícia espanyola", ha dit.

En concret, ha advocat perquè aquest procés de renovació condueixi a "un plantejament de futur a la Fiscalia Espanyola". "No hem de, o no haig de tenir les llums curtes, cal tenir-les llargues, cal pensar en la institució i cal pensar en el futur, a no enredar-nos en assumptes que a l'únic que ens porten és al desconcert personal o professional. I sí mirar endavant i proposar solucions", ha insistit Garcia Ortiz.