El fiscal general està alineat amb els fiscals a favor d’aplicar la malversació agreujada a Carles Puigdemont, segons fonts consultades per Europa Press aquest dimarts. La cosa és que Álvaro García Ortiz va avalar el criteri dels fiscals del procés, que donaven suport a la decisió del jutge Pablo Llarena de mantenir el processament del president pel delicte de malversació agreujada — tot i la reforma penal que introdueix versions atenuades. És a dir, que comparteix el criteri dels fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno, que ara han endurit l'acusació a Puigdemont, Comín i Ponsatí amb desordres agreujats.

Després de l'entrada en vigor de la reforma penal que eliminava el delicte de sedició i modificava la malversació, Llarena es va veure obligat a reformular el processament i les ordres de detenció contra els exiliats. Així doncs, el jutge va acordar reemplaçar la sedició per desobediència i va descartar que els fets encaixessin en el nou delicte de desordres públics agreujats — alhora que va mantenir la malversació agreujada, descartant les versions atenuades. Llarena va indicar que la reforma penal plantejava un escenari pròxim a la despenalització dels fets, amb els quatre fiscals dient que "la derogació del delicte de sedició, que abastava un desvalor de l'acció i un injust típic molt més ampli, no impedeix aplicar el delicte de l'article 557.2 CP (desordres públics agreujats) i el de desobediència".

Cap objecció

És a dir, que els fiscals discrepen amb Llarena en la forma de perseguir els fets abans descrits com a sedició — tot "compartint la resta dels pronunciaments de la interlocutòria", el processament per malversació agreujada. El jutge va explicar que era possible mantenir l'antiga malversació per interpretar que "l'ànim de lucre" que inclou la nova redacció és equiparable a fer servir els diners públics com a "propis", cosa que creu que van fer els líders independentistes.

Dit això, sembla que García Ortiz no va plantejar cap objecció a la proposta dels fiscals perquè coincideix en el fet que no hi ha d'haver "espais d'impunitat". El fiscal general encara ha d'emetre un decret per unificar el criteri sobre com s'ha d'aplicar la nova malversació en les revisions de casos que tinguin lloc que busquin la norma més favorable al reu. El decret es coneixerà en els pròxims dies, després que García Ortiz hagi mantingut contactes amb membres de diverses fiscalies com Anticorrupció i la del Suprem. És el que ja va fer amb la llei del només sí és sí, tot rebutjant rebaixar penes als violadors si continuen vigents sota la norma.