Acotar la investigació. El fiscal anticorrupció ha sol·licitat a la magistrada del jutjat d’Instrucció 2 de L’Hospitalet de Llobregat que investiga un suposat desviament de fons públics al Consell Esportiu de l’Hospitalet (CELH), que la investigació se centri a escatir si va haver-hi irregularitats en la gestió de les subvencions concedides per l’Ajuntament de L'Hospitalet entre els anys 2016 al 2019. En un escrit presentat al jutjat, el fiscal Luis García Cantón exposa que, després d’analitzar la documentació aportada i les declaracions dels investigats, descarta “indici algun de possible irregularitat” en les subvencions que va rebre aquesta entitat privada de part de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat, i sol·licita que ara la Intervenció General de l’Estat faci una exhaustiva pericial  per aclarir si els diners rebuts pel consistori es van invertir en activitats esportives o van anar a les butxaques de particulars.

El fiscal sosté que la petició és per evitar “indesitjables investigacions prospectives”, prohibides en dret processal penal. La jutgessa  Beatriz Faura ha de donar trasllat ara a les parts, és a dir, a les defenses i a l’acusació popular, exercida pel grup municipal d'En Comú Podem. L’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, està  imputada en aquest cas  pel delicte d’omissió del deure de perseguir delicte, en ser informada per llavors regidor Jaume Graells d’aquestes irregularitats i no fer res. Marín ho va negar en declarar al jutjat l'abril passat, i va assegurar que va demanar una auditoria per aclarir-ho. La policia espanyola, encarregada de la investigació i de l'anàlisi del mòbil de l'alcaldessa, hauria fet un informe amb interpretacions errònies d’algunes de les converses de Marín, segons fonts coneixedores del cas.

Investigats

Els tres principals investigats  per malversació de fons i falsificació documental en el cas del Consell Esportiu de l’Hospitalet són: l’exregidor del PSC i expresident del consell Cristóbal Plaza; i el segon tinent d’alcalde, Cristian Alcázar, que va dimitir recentment, i l’actual director del consell, Eduard Galí.  Plaza va dimitir quan es va fer públic que va cobrar una indemnització de 47.147 euros en ser acomiadat del Consell Esportiu el 2016, quan en realitat la seva marxa ja havia estat acordada amb anterioritat. Precisament, el primer secretari de la Federació del PSC de l’Hospitalet i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de L’Hospitalet, Cristian Alcázar va dimitir l'abril passat, quan es va fer públic que el fiscal García Cantón li demana quatre anys i mig de presó  i a l'exregidor del PSC Cristóbal Plaza per simular l’acomiadament del segon,   que és una peça de la causa central del Consell Esportiu. El fiscal  acusa ambdós d'un delicte d'estafa i un delicte contra la Seguretat Social. 

El desembre passat, també va declarar al jutjat  com a investigada la interventora de l’Ajuntament de l’Hospitalet, la qual va assegurar que  els procediments de les subvencions al CELH eren correctes. Les subvencions del 2016, 2017  i 2019 es van concedir per concurrència competitiva, i només la del 2018 per concurrència directa. En aquest sentit, el fiscal, en el seu  escrit de l’abril passat i notificat ara, precisa que no es qüestiona el procediment d’adjudicació de les subvencions, sinó el seu destí final.

L’exsecretari general de l’Esport de la Generalitat i actual secretari d’Exteriors al Govern, Gerard Figueras, va declarar l’abril passat com a investigat i va sostenir que la subvenció concedida al Consell “com tot, passa fins a set filtres” i la revisió tècnica dels comptes “és impecable”. El Consell Esportiu de l’Hospitalet tenia un pressupost de 969.734 euros l’any 2019, dels quals 210.000 euros van ser aportats per l’Ajuntament i 110.700 euros per la Generalitat.  El gros (636.348 euros) són de particulars i famílies per a l’esport federat i els casals. Amb la pericial, es vol aclarir si  les subvencions van ser destinades  a beneficis particulars, com ara festes o compres, i si l’Ajuntament de L’Hospitalet ho va controlar.