La interventora de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Maria Petra Saiz, ha declarat avui com a investigada en el cas del suposat desviament de fons públics en el Consell Esportiu de la ciutat. També ho han fet quatre persones més, que eren membres de diferents comissions del consell. En una llarga declaració, Saiz ha assegurat que tot estava correcte i que no hi havia irregularitats en les subvencions concedides des del consistori al Consell Esportiu de l'Hospitalet, segons fonts judicials. L’alcaldessa de l’Hospitalet, la socialista Núria Marín va declarar com a investigada l’abril passat i encara s’espera que la policia espanyola entregui l’anàlisi del seu mòbil per veure si ella era coneixedora d’aquestes irregularitats en el consell i va ajudar a encobrir-les. El jutjat d’instrucció 2 de l’Hospitalet ja fa setmanes que va tornar l’aparell a l’alcaldessa.

Els tres principals investigats  per malversació de fons i falsificació documental en el cas del Consell Esportiu de l’Hospitalet tornaran a declarar el pròxim 20 de desembre perquè puguin aclarir la documentació trobada, com ara un crèdit sota sospita que va demanar l’entitat. Són: l’exregidor del PSC i expresident del consell Cristóbal Plaza; el segon tinent d’alcalde, Cristian Alcázar, i l’actual director del consell, Eduard Galí. El jutjat també té les actes i documentació sobre la subvenció directa que l’Ajuntament va concedir al Consell Esportiu l’any 2018. Plaza va dimitir quan es va fer públic que va cobrar una indemnització de 47.147 euros en ser acomiadat del Consell Esportiu, quan en realitat la seva marxa ja havia estat acordada amb anterioritat.

Esperant  l'anàlisi del mòbil

El 9 d’abril passat, l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va negar davant la magistrada que es mostrés passiva, quan el regidor del PSC Jaume Graells li va denunciar irregularitats en el Consell Esportiu. Va detallar que es va mostrar “molt preocupada” i davant les versions contradictòries dels implicats de “forma immediata” va fer encarregar una auditoria sobre les ajudes municipals a aquesta entitat privada i no es va trobar cap irregularitat, segons van explicar fonts judicials. La magistrada  va imputar-li omissió del deure de perseguir delicte, donant plena credibilitat a tots els atestats de la policia espanyola. L’advocat de Marín, el penalista Fermín Morales, va explicar que l’alcaldessa va entregar de forma voluntària el seu mòbil al jutjat perquè fos analitzat, i un cop aclarit tot demanarà l’arxivament de la seva imputació.

L’exsecretari general de l’Esport de la Generalitat i actual secretari d’Exteriors al Govern, Gerard Figueras, també va declarar l’abril passat com a investigat i va sostenir que la subvenció concedida al Consell “com tot, passa fins a set filtres” i la revisió tècnica dels comptes “és impecable”. El Consell Esportiu de l’Hospitalet tenia un pressupost de 969.734 euros l’any 2019, dels quals 210.000 euros van ser aportats per l’Ajuntament i 110.700 euros per la Generalitat. El gros (636.348 euros) són de particulars i famílies per a l’esport federat i els casals.

A l’entitat hi havia sis càrrecs municipals i la policia sosté que van falsificar l’acta de l’assemblea en la qual s’aprovava el pressupost del 2020 presentat a la Generalitat, però l’aprovada pels socis era amb la meitat de partides. En aquesta, hi era Marín, que al jutjat ho va admetre, com una visita a l’entitat. “És un error comptable innocu”, segons les defenses, que es va arreglar en una assemblea recent.

Les defenses volen que es faci una auditoria dels comptes, en la qual asseguren que només hi ha petits pagaments a voluntaris i àrbitres sense declarar a Hisenda, això no obstant no es podrà fer fins que la policia no aporti tota la documentació. La portaveu del grup municipal de l’Hospitalet en Comú Podem, Ana González, va reclamar  la “depuració de responsabilitats” dels càrrecs públics investigats en el cas. El grup compareix com a acusació popular, amb el penalista Enrique Leiva, i l’Ajuntament de l’Hospitalet també està personat com a acusació particular.

 

Foto principal: L'alcaldessa de l'Hospitalet  de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín /  Efe