Nova persecució contra un jove independentista. El grup de suport de Brian Bartés s’ha concentrat aquest matí davant del Palau de Justícia de Barcelona per denunciar que el 18 de gener serà jutjat per haver-se manifestat en la protesta de Tsunami al Camp Nou, el 2019. La fiscalia li demana dos anys de presó, mentre que la Generalitat, que s’ha retirat del procediment, elevava la pena a tres anys i tres mesos. En el judici, s’haurà d’aclarir si la petició de la pena de la Generalitat la mantindrà l’agent dels Mossos, lleument ferit, i si al final s'hi personarà amb un advocat privat.

 El més insòlit de la roda de premsa ha estat quan una agent judicial li ha notificat al carrer la data del segon judici, per la protesta del Consell de Ministres del 2018, causa per la qual la fiscalia li demana sis anys de presó. “L’han tractat com si fos un fugat i per intimidació”, ha denunciat la seva advocada, Norma Pedemonte, d'Alerta Solidària, que ha explicat que el Brian "no ha deixat mai” de personar-se a comissaria i al jutjat, i que tenen el seu telèfon i adreça. Abans de l'acte, agents dels Mossos que custodien l'edifici judicial han preguntat pel motiu de la concentració i s'hauria alertat l'Audiència de Barcelona.

 

Les acusacions

“Em demanen 9 anys de presó només per manifestar-me i per les meves idees”, ha assegurat Bartés. El jove ha declarat que en la protesta en el Camp Nou —en el partit Barça-Madrid, en què es denunciava la repressió judicial als independentistes catalans— va ser detingut quan marxava. “Un grup de Mossos de paisà se’m van tirar a sobre, i em van trencar les ulleres”, ha detallat, i ha confessat que va passar “angoixa” en estar dos dies als calabossos, i que el jutjat el va deixar en llibertat sense mesures cautelars. Dies després, els Mossos el van seguir, en haver-lo identificat en vídeos de la protesta contra el Consell de Ministres que es va fer a Barcelona, el 2018, i li van obrir un procediment. “Es van presentar a la feina un dia que no vaig anar-hi i em van citar a la comissaria”, ha explicat Bartés. En aquesta segona causa, la fiscalia li demana quatre anys de presó per desordres públics i dos anys més per atemptat contra l’autoritat. I avui, l’agent judicial, de forma excepcional, li ha notificat només que el judici serà el  pròxim 12 de maig a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona. “Aquestes detencions m’han encoratjat a seguir lluitant, com també la meva família i el meu grup de suport. Per cada represaliat, s’activen més persones”, ha conclòs el jove.

En el primer judici per la protesta de Tsunami, a la secció setena de l’Audiència de Barcelona, la fiscalia li demana a Bartés dos anys de presó per atemptat i una multa per lesió lleu a l’agent policial. La Generalitat, en la seva qualificació, també hi va afegir el delicte de desordres públics, que eleva la petició de pena a tres anys i tres mesos. “La Generalitat no deixa d’impulsar aquestes causes contra independentistes. Es retira de l'acusació, però deixa la porta oberta a les acusacions”, ha denunciat la penalista Norma Pedemonte. En el judici, l’agent policial podria assumir l’escrit d’acusació de la Generalitat o només reclamar per la seva lesió lleu.

Foto principal: Brian Bartés, amb la seva advocada i el grup de suport, avui / M.P.