Petició de càstig desorbitat L’Audiència de Barcelona ha jutjat avui dos joves, que van participar en la protesta contra una activitat de Vox en un restaurant de Barcelona, sota el títol, Cañas por España, el 2019. Inicialment, la fiscal  els demanava sis anys de presó, el màxim en un delicte de desordres públics, en aplicar les agreujants que anaven amb objectes perillosos, que van posar en perill persones, que estaven en el context d’una protesta i que anaven amb la cara tapada. Tanmateix, no van causar cap ferit. Al final, ha mantingut la petició de 6 anys per a un d'ells i per al segon acusat li ha rebaixat la petició a tres anys de presó en aplicar-li l'eximent de consum de tòxics en el moment dels fets. Els dos joves, René i Isaac, han assegurat que van participar en la protestaperò que no van llençar cap objecte. Els agents dels Mossos que eren a la protesta antifeixista han assegurat que van rebre el llançament d'objectes, però no han identificat a cap dels dos acusats fent-ho. Només els van detenir allà.  En el judici, el diputat Joan Garriga Doménech, portaveu del grup de Vox al Parlament, ha assegurat que anar fins al restaurant va passar "terror" en ser increpats per uns "xavals". La defensa dels manifestants ha sol·licitat la seva absolució.

Els incidents van passar la tarda del 8 de febrer de 2019 davant d’un restaurant italià al carrer València de Barcelona. En l’escrit, el fiscal sosté que es van concentrar un centenar de persones al carrer, de rebuig a l’acte de Vox, que era dins del restaurant. La protesta -afegeix-  no es va comunicar i els participants cridaven: “Feixistes de merda, no us volem als nostres barris”, i “pim, pam, pum que no en quedi ni un”, que el fiscal qualifica d’expressió “intimidatòria”. Hi afegeix que un grup de quinze encaputxats van començar a llençar pedres i llaunes davant l’entrada del restaurant i també contra el cordó policial. Sosté que un dels acusats, Isaac, va llençar una caixa d’eines quan passava el diputat Joan Garriga.  Després, un d’ells es va posar de genolls davant el cordó policial i va començar a córrer davant les càrregues policials i va ser detingut. I René va donar cops de peu a la persiana d'una botiga fins a ser detingut. Per tot això els demana elevades penes de presó. I, l’acusat que va malmetre la persiana que pagui 400 euros al titular de la botiga i una multa rebaixada de 900 euros pel delicte de lleu de danys. L'acusat, René, ha dipositat els 400 euros al jutjat perquè siguin entregats a la titular de la botiga, que ha declarat que  "va passar molta por" i que el noi semblava fora de si".

 

Declaracions

En el judici, a la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, la fiscal només ha rebaixat a la meitat una de les elevades penes sol·licitades, malgrat que les declaracions dels agents dels Mossos no ha estat concloents per identificar als autors dels llançaments. Àlex Solà, advocat de René, ha afirmat que el noi duia una ampolla de cervesa a la mà, de la qual bevia, "però no es veu cap acció que la llencés", i  els agents dedueixen que la tira cap al cordó policial  i el restaurant.  "Es vol criminalitzar el dret de participació en una protesta", ha  sentenciat Solà. El jove sí que  ha admés que va donar cops a la persiana de la botiga perquè "el filmaven". L'advocat ha conclòs que no se'l pot castigar pel delicte de desordres públics perquè  "les imatges demostren que no ha pertorbat el dret a cap altra persona".

Per la seva part, Benet Salellas, advocat d'Isaac,  ha explicat que al jove se l'acusa de tirar una caixa d'eines al cordó policial, però cap agent l'ha identificat ni les imatges ho recullen. Salellas ha indicat que tampoc queda clar contra qui va la caixa d'eines, ja que hi ha un agent indica que va cap a ell, però també el diputat de Vox Juan Garriga. Salellas ha insistit que els fets no encaixen en el delicte de desordres públics, els quals ha afegit "en la sentència del 2019 el Suprem podria haver aclarit l'abast d'aquest delicte", referint-se a la condemna als presos polítics.  El penalista també ha demanat que cal reflexionar i aprofundir "què significa seguretat pública i ciutadana, i ha lamentat que "en aquesta comunitat autònoma" la fiscalia demani penes tan elevades"  en manifestacions.

 A banda, una psiquiatra ha explicat que en el moment dels fets Isaac patia "una severa afectació de capacitats" pel seu consum de tòxics, i que ara està en tractament. Per això, la fiscal ha acceptat que se li apliqui un atenuant i li rebaixa la petició a tres anys de presó, que inclouria entrar a un penal.

En el judici, també ha declarat com a testimoni el diputat de Vox Juan Garriga que ha assegurat que "va passar por" en anar caminant des de casa seva al restaurant de l'acte del seu partit. "Uns xavalets em van arraconar i em van preguntar on anava, em van demanar el DNI. I llavors tenia 47 anys, però vaig passar terror",  ha declarat Garriga. Tot i això, no s'ha presentat com a víctima en el procés ni reclama res.