El Financial Times considera que el tribunal de la UE “ha sacsejat la política espanyola” i “posa en qüestió tant la condemna [d’Oriol Junqueras] com la formació del govern espanyol”. El diari de referència de la City financera de Londres va molt cara a barraca a l’hora de valorar la decisió del TJUE. El títol diu que la sentència europea “fa dubtar” de la decisió del  Tribunal Suprem espanyol.

Recorda també que “el conflicte català és la qüestió més divisiva a què s’enfronta Espanya i aquest cas és especialment sensible, perquè els socialistes negocien amb el partit que lidera Junqueras el suport per un nou govern”. Explica també que ERC ha aturat aquestes “negociacions crucials” fins que el govern espanyol en funcions es pronunciï sobre la sentència.

La sentència “també podria obrir el retorn a Espanya de Carles Puigdemont”, diu.

El diari cita Carles Casajuana, ex ambaixador espanyol al Regne Unit: “[La sentència] té enormes implicacions per al nou govern [espanyol], perquè és probable que l’ERC no els concedeixi l’abstenció fins que no s’aclareixi tot plegat. Ja han exigit que Junqueras sigui alliberat i els serà molt difícil fer-se enrere”.

Casajuana afegeix que alliberar Junqueras ajudaria a abordar la disputa catalana a mig termini, en traslladar-la del domini jurídic al polític, malgrat les dificultats de Pedro Sánchez per formar govern. “Seria una oportunitat de retornar el conflicte al terreny de la política, encara que no sigui gens fàcil”.

Andrew Duff, antic eurodiputat britànic liberaldemòcrata i cap del Grup Spinelli (un think tank que promou el federalisme dins la UE) diu al diari que el TJUE ha emès “una sentència sòlida, que defensa l'autonomia del Parlament Europeu i li dona marge per defensar-se de les decisions arbitràries dels estats”. Duff ha demanat a la resta d’eurodiputats que donin suport als seus col·legues “degudament elegits”.