ERC atura les negociacions amb el PSOE. Els republicans feia dies que avisaven que la sentència del TJUE sobre la immunitat del seu president, Oriol Junqueras, podria afectar les converses sobre la investidura i, finalment, ho ha fet. Tot i que el vicepresident i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ja s'havia pronunciat al respecte aquest matí i havia demanat al govern espanyol que complís la sentència, a la tarda la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha elevat el to i ha anunciat una aturada de les negociacions.

Davant del Parlament i flanquejada per dirigents i diputats del partit, Vilalta ha reivindicat la posició de força aritmètica que tenen perquè Pedro Sànchez sigui de nou escollit president, i ha avisat que no tornaran a seure a la taula de negociació fins que els socialistes es pronunciïn sobre el TJUE i sàpiguen quina serà la posició de l'Advocacia de l'Estat, que depèn del govern espanyol. Els republicans han fet aquestes declaracions després que al migdia se celebrés una reunió de l'executiva per valorar la sentència, que reconeix la immunitat de Junqueras. 

Des d'ERC asseguren que batallaran "a nivell jurídic" i també "polític" perquè es "compleixi la sentència" i, per aquest motiu, a més d'anunciar que demanaran la nul·litat del judici i la llibertat de Junqueras al Tribunal Suprem, han exigit al govern de l'Estat que "respecti i acati la sentència" i que ho "facin de manera immediata". Els republicans volen que el PSOE demostri que s'ha abandonat el "camí de la judicialització" i que s'aposta per la via política abans de continuar. Amb tot, Vilalta ha celebrat que s'hagi "trencat el mur de la injustícia" i ha reclamat que l'Estat compleixi les sentències judicials "tal com predica".

Tot just després de l'anunci dels republicans, els socialistes ja s'han començat a moure i, a través de la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo, han anunciat que l’Advocacia de l’Estat està "estudiant detingudament" la sentència del TJUE. Tot i això, la dirigent socialista ha emplaçat els republicans a no aixecar-se de les negociacions i ha defensat que, només amb la formació d'un nou govern, es podrà obrir una nova etapa per retornar el conflicte al terreny de la política. Fonts d'ERC, però, ho veuren "insuficient".

Què ha dit Luxemburg?

Aquest intercanvi de declaracions, arriba després que el tribunal de Luxemburg hagi sentenciat aquest dijous que Junqueras tenia immunitat des del moment en què va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny, quan la Junta Electoral va proclamar oficials els resultats electorals, i hauria hagut de sortir de la presó per anar a Brussel·les a prendre possessió del càrrec. A més, considera que si el Suprem creia que havia de seguir a la presó, ho havia de demanar a l'Eurocambra i s'havia de votar la suspensió de la seva immunitat.

Tot i que la sentència és un clar toc d'atenció al Suprem, no aclareix si la decisió es pot aplicar ara, un cop hi ha sentència ferma. És a dir, si Junqueras hauria de poder sortir ara en llibertat per desenvolupar les seves funcions d'eurodiputat de la cambra europea. Sigui com sigui, però, els republicans consideren que la sentència és "històrica" i creuen que cal que tingui repercussions.

Amb tot, la resolució de Luxemburg complica encara més que la investidura de Sánchez pugui ser abans de Cap d'Any, com pressionaven PSOE i Podemos.