Després de 32 hores de tallar les entrades a Catalunya per carretera, Tsunami Democràtic ha donat l'acció per acabada i ha desviat ara la reivindicació a Girona i Euskadi.

Pocs minuts abans de les 17 h s'ha obert l'N-II. Una hora abans ho feia l'AP-7, tallada des d'ahir a les 9 h del matí, primer pel tall al km 0 al Pertús, i després aquest matí amb un tall a la Jonquera. Restablir la circulació de vehicles amb normalitat ha costat 7 hores.

L'acció, la més contundent fins ara de Tsunami Democràtic, ha deixat més de 30 hores de tall fronterer, 20 detinguts i més d'un centenar de cotxes retirats per les grues, que esperen que els recullin a Perpinyà.

Dels 20 detinguts, un és el conductor del camió que ha intentat envestir un grup de manifestants. En les darreres hores, la tensió ha anat augmentant a la vegada que ho feia el cansament.  A la Jonquera els concentrats han retirat 51 vehicles que estaven aturats a la part catalana. Un total de 12 han estat retirats per les grues. 

camioner detingut tall tsunami jonquera - ACN

Més de 3.000 persones s'han acabat concentrant al km 0 al llarg d'aquests dos dies. Molts hi han passat la nit. I a les 8 hores, quan han arribat els antiavalots de la Gendarmeria, han acabat marxant baixant terraplens i amb l'amenaça del gas pebre de la policia. No hi ha hagut ferits, però sí detinguts: 18 per la policia francesa i dos pels Mossos, un d'ells el conductor que ha perdut els nervis a la Jonquera. L'altre és un home que intentava accedir al seu cotxe i que s'ha acabat tirant al coll d'un mosso.

Un cop buidat tot el km 0, han hagut de passar 7 hores fins que els operaris han retirat tot el que hi havia a la via. No només els cotxes, sinó materials d'obra que s'han fet servir per fer barricades i restes del campament de Tsunami, entre elles, l'escenari que ha quedat muntat entre la Gendarmeria i els Mossos d'Esquadra que han anat fent un cordó per tancar els manifestants que quedaven. 

Els talls s'han desplaçat llavors a la Jonquera. S'ha tallat l'AP-7 i l'N-II. Fins a les 16 hores no s'ha obert l'AP-7 i fins a les 17 h no s'ha restablert el trànsit a l'N-II, tot i que hi ha dificultats per circular amb normalitat en els dos sentits.

Un desplegament d'antiavalots de Mossos, Guàrdia Civil i CNP han anat desfent els talls en aquestes vies i intentant regular el trànsit i evitar que més manifestants tornessin a fer més ocupacions. Tsunami ha enviat a les 13.30 h a tothom a dinar i ha anunciat una nova acció per a la tarda.

Ara mateix s'espera que es talli el pas fronterer entre França i el País Basc. S'ha convocat una marxa lenta. També a Girona hi podria haver un tall a l'AVE. Hi ha una manifestació convocada al Parc Central de Girona, just al costat de l'estació.