La policia francesa ha arribat reforçada aquest matí al pont del Pertús, al quilòmetre 0, i ha començat a desallotjar les persones que estan assegudes davant el cordó policial, convocades per Tsunami Democràtic.

Hi ha hagut un avís per megafonia, mig en francès i mig en castellà, i han començat a treure les persones que estan assegudes a primera línia policial. La Gendarmeria ha arrencat els manifestants que estaven asseguts a terra un a un al crit de "som gent de pau", després d'una nit de guàrdia amb la frontera tallada, però de manera pacífica.

A l'altra banda del quilòmetre 0 els Mossos han esperat per actuar si la policia francesa ho requeria, ja que el tall es localitzava en terreny francès i ni la policia catalana ni l'espanyola hi tenen competències.

En mig d'aquest quilòmetre de tall, s'hi han instal·lat diverses barricades fetes amb materials de l'obra de l'autopista.

Davant aquest escenari, la policia francesa ha carregat per dispersar els manifestants que hi havia a la Catalunya del Nord i portar-los cap al punt fronterer. S'ha obert pas tirant gas lacrimogen i ha avançat pel pont, enretirant els manifestants i també les barricades que hi ha al mig. 

La policia encapsula els manifestants

Els manifestants han començat a abandonar l'AP-7 obligats per les autoritats policials, que els han encapsulat en territori francès, a prop de l'escenari. Els han enviat cap al poble del Pertús, tot i que alguns dels concentrats, que són més d'un miler, han marxat per camins secundaris muntanya amunt. 

La grua s'endú vehicles

Les grues ja treballen per retirar els vehicles que bloquegen la frontera. Els Mossos d'Esquadra havien donat una hora als concentrats perquè els apartessin voluntàriament i una vintena de persones ha decidit fer-ho. 

L'objectiu és alliberar els camions i deixar l'autopista oberta, l'A-9, perquè es pugui entrar a Catalunya. Però el desallotjament pot durar hores.