El clima polític a la capital d’Espanya ja estava esvalotat abans de l’arribada de la borrasca Filomena, que ho ha acabat de trasbalsar tot. La nevada més important en un segle a Madrid ha congelat, encara més, les relacions entre el govern d’Isabel Díaz Ayuso i el de Pedro Sánchez. Des de la Puerta del Sol critiquen la “inacció” de l’executiu central i reclamen la declaració de zona catastròfica. Des de La Moncloa no veuen gens clara aquesta possibilitat i la refreden. Primer hauran d’avaluar els danys, que no creuen que hagin estat tants. El ministre Ábalos ha retret a Pablo Casado que sortís al carrer amb una pala com qui surt a fer un ninot de neu.

Tant l’alcalde José Luis Martínez Almeida com la presidenta Isabel Díaz Ayuso han reclamat en les últimes hores al govern espanyol la declaració de zona catastròfica per Madrid, com ja es va fer amb la DANA que l’hivern passat va afectar diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya. Ho ha de sol·licitar l’administració afectada i s’ha d’aprovar en Consell de Ministres i permet rebre ajudar econòmiques per fer front a la catàstrofe, ja sigui a través de subvencions, de préstecs amb baixos interessos o mesures fiscals.

En una entrevista a EsRadio aquest dilluns al matí, Ayuso ha defensat que aquesta declaració no hauria de ser un problema per a un govern espanyol “malgastador” que en altres qüestions “gasta embogidament”. La presidenta madrilenya ha insistit en la zona catastròfica per tota la comunitat autònoma “perquè no és un caprici”, sinó que “cal com abans millor que la capital del país recuperi la normalitat”. Ha aprofitat per carregar contra el ministre de Sanitat, que ha donat un “tracte infame i aberrant” a Madrid durant tota la pandèmia. L’alcalde Martínez-Almeida, a Antena 3, ha defensat que “la declaració beneficiaria els madrilenys que més danys han patit”.

El govern espanyol, en canvi, demana calma abans de prendre cap decisió. Si bé ahir el ministre Fernando Grande-Marlaska ho va descartar rotundament, perquè els danys no eren tan greus, avui el ministre José Luis Ábalos hi ha deixat oberta la porta. No ho ha descartat, però, això sí, el titular de Transports ha insistit que abans de res “cal avaluar els danys” per a prendre una decisió. Un cop “es coneguin els danys i els impacte”, s’actuarà en conseqüència. De la mateixa manera, Ábalos ha assegurat que el seu Ministeri va alertar amb molt antelació, “el mateix dia de Reis”, de la “gravetat” del que venia.

Casado i la pala

La imatge de Pablo Casado amb una pala als carrers de Madrid, traient neu d’entrades de centres de salut madrilenys, ha portat molta cua. El ministre de Transports s’hi ha referit amb ironia, davant les crítiques del líder del PP per la “inacció” del govern espanyol. “El senyor Casado va agafar una pala; altres van fer un ninot de neu. Cadascú va gaudir de la neu com va voler”, ha etzibat el dirigent socialista. "Altres estàvem treballant. Calen menys gestos de cara a la galeria que tenen poca contribució", ha conclòs.