La dreta espanyola ha implosionat aquest dimecres. Primer s'ha conegut la moció de censura de Ciutadans i el PSOE per desallotjar el PP del govern regional de Múrcia. L'ona expansiva, però, ha arribat fins a la capital de l'Estat. Avançant-se a qualsevol possible moviment, la presidenta Isabel Díaz Ayuso ha decidit dissoldre l'Assemblea regional i convocar eleccions anticipades. L'anunci, paradoxalment, l'ha fet el vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, després que s'hagi desconvocat la roda de premsa posterior al Consell Executiu. La data d'aquests comicis seria el pròxim 4 de maig, un dimarts.

 

Ara bé, podria haver-hi controvèrsia jurídica. Està per veure què passa amb les mocions de censura que han registrat el PSOE i Més Madrid, si s'ha fet abans o no de la dissolució de l'Assemblea. En cas d'haver estat abans, s'haurien de tramitar i no es podrien convocar eleccions.

Després del moviment de Múrcia, han començat a aparéixer les derivades a Madrid. El PSOE, que va guanyar les eleccions autonòmiques, s’hi ha posat bé per repetir la jugada, que els números avalaven. En un comunicat, els socialistes s’han mostrat “disposat a parlar amb Ciutadans” per a formar un nou govern que “reformi, transformi i regeneri la regió”. Estaven a l'expectativa de si canviava l’opinió del vicepresident Ignacio Aguado, de Ciutadans, fins ara principal suport d’Ayuso. Però la dirigent del PP ha decidit tirar pel dret i evitar un escenari murcià.

En una atenció als mitjans des de la seu de la Vicepresidència, el vicepresident madrileny ha estat qui ho ha anunciat públicament: que Ayuso dissolia l'Assemblea i convocava eleccions anticipades. Aguado ha lamentat la decisió de la presidenta madrilenya, que ha atribuït a un "caprici personal i electoral del seu entorn", i ha acusat la dirigent conservadora d'"anteposar el seu propi interès al dels madrilenys". Segons ha relatat, els arguments d'Ayuso han estat "excuses i assumptes que res no tenen a veure", com la moció de censura de Múrcia.

Ayuso trenca amb Ciutadans després de diverses disputes internes, especialment en la gestió del coronavirus, i vol aprofitar la seva suposada bona valoració. No hi ha hagut cap pronunciament públic immediat de la presidenta, que ha mantingut el silenci fins al migdia.

Mocions de censura

Després de l'anunci de la dissolució de l'Assemblea, els grups autonòmics del PSOE i Més Madrid han anunciat que havien registrat dues mocions de censura contra Ayuso per intentar evitar les eleccions anticipades. Si s'haguessin registrat abans de la dissolució del parlament regional, no es podrien celebrar comicis com a mínim fins després del debat de les mocions. Des de la Comunitat de Madrid asseguren que s'han registrat a posteriori. Però els grups impulsors responen que la dissolució no és efectiva fins que no es publica al Butlletí Oficial.

Implicacions pels presos?

La moció de censura a Múrcia ha tingut implicacions més enllà de Múrcia, com a la Comunitat de Madrid. I les eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid també tindran derivades més enllà de la Comunitat de Madrid. Sense anar més lluny, a Catalunya. Després de les eleccions catalanes del 14-F, el govern espanyol disposava ara de dos anys sense eleccions de cap mena, per poder tirar endavant la seva agenda sense sobresalts. Entre altres coses, hi ha pendent la carpeta calenta dels presos polítics independentistes i els seus indults. La nova convocatòria electoral podria tornar a enverinar el clima política a la capital de l'Estat.