L'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutges i Jutgesses per la Democràcia (JPD) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han demanat explicacions al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) arran de les sospites per l'accés a una plaça de fiscal de Sofía Marchena Pereda. Es tracta de la filla del president de la sala penal de Tribunal Suprem, Manuel Marchena -a la imatge-, que presideix el tribunal que jutjarà els líders independentistes processats per l'1-O.

Sofía Marchena ha aconseguit la plaça número 36 d'una convocatòria que era en principi de només 35 places de fiscal enmig d'un procediment amb ombres de nepotisme i tracte de favor, segons ha revelat eldiario.es.

El CGPJ, mitjançant acord publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), va decidir adjudicar aquesta plaça de fiscal a Sofía Marchena, tot i que inicialment havia escollit la de jutge, després d'una malaltia, i li va rebaixar la nota inicial obtinguda d'un 68,20 a un 52,31. La pràctica habitual en aquesta situació és que l'aspirant s'incorpori a la promoció següent.

La AJFV i JPD han demanat per carta al president del CGPJ diversa documentació "per aclarir qualsevol ombra de dubte sobre la licitud" del nomenament i el caràcter "inusual" del procediment.

Comissió de selecció

Entre d'altres documents, les associacions judicials esmentades reclamen la còpia de l'acord de la comissió de selecció que va assignar la nota diferent a la inicial a la aspirant i les raons per les quals es va decidir "crear" la plaça addicional de fiscal.

També la UPF ha demanat en un comunicat que es proporcioni "informació" i la "deguda documentació" per aclarir aquest punt.