Emotiu homenatge el que ha rebut l'advocat Gonzalo Boye aquesta setmana en un acte al Col·legi de l’Advocacia de Biscaia, organitzat per la plataforma de juristes bascs a favor del dret a l'autodeterminació, Erabakizaleak. L'advocat del president Puigdemont hi havia estat convidat per parlar del lawfare contra els processos sobiranistes, i va sortir de l’acte amb una txapela i les "bateries carregades".

En l'acte es va visionar un vídeo en el qual una desena de dirigents polítics catalans i bascos van dedicar les seves paraules d'agraïment a Boye. Tanmateix, el missatge més emotiu va ser el que va expressar la seva filla, que va instar el seu pare a seguir lluitant per aconseguir el millor "per a tothom".

"Sé que treballes de valent, jo i molta gent ho reconeixem. Vull dir-te que no vull que sentis cap mena de culpa quan defensis els drets humans dels catalans perquè jo tingui problemes a l’escola; vull que arribis molt amunt i vull que demostris a aquesta gent que no tenen la raó, que s’equivoquen; vull que aconsegueixis el millor per a tu, per als catalans, per al president Puigdemont, per a tothom. Et desitjo el millor, ets una gran figura per a mi", va dir.

L'homenatge ha arribat en un moment dur per a Boye, que actualment té obert un procés judicial a l’Audiència Nacional que el vincula a un cas d’emblanquiment de diners del narcotràfic al si d'una organització criminal en concurs amb un delicte continuat de falsificació de document oficial en la causa oberta a José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, en la qual Miñanco està processat per la seva presumpta participació en dues operacions per introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna i per la creació d'un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts de la droga.

Més missatges de suport

El mateix president Puigdemont va expressar en nom seu i de la seva família la "gratitud enorme" per la seva feina "per fer prevaldre els drets humans que volem pel nostre país i per Europa". El president Torra va prometre fer-li un homenatge similar en terres catalanes i va enaltir "el sentit de l'humor, la lluita i la humanitat" de l'advocat.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va destacar la "intel·ligència, la clarividència, la tenacitat, la capacitat de treball, el sentit de justícia i la humanitat" de Boye. "Hem vist com has exercit la teva tasca amb mi, amb els presidents Torra i Puigdemont... Gràcies i endavant, estem amb tu", va afegir.

El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, va denunciar la persecució que pateixen els independentistes catalans i bascos, "i tots els que posem en dubte l'estatus quo i denunciem que és el llegat de la dictadura". En un mateix sentit es va expressar l'exlehendakari Juan José Ibarretxe denunciant que "la vulneració de drets humans a Catalunya és bestial" i que per aquest motiu "l'aparell mediàtic, polític i judicial de l'Estat està realitzant aquesta persecució venjativa contra tots vosaltres".

Altres dirigents com la líder de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, l'exvicepresident primer del Parlament Josep Costa, el director de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i el diputat de Junts Josep Rius,

També la seva parella i sòcia de despatx, Isabel Elbal, va participar en l'homenatge, reconeixent la seva dedicació a la feina i a la família malgrat les dificultats. "Els qui vivim amb tu i compartim la quotidianitat de l’àmbit familiar també reconeixem els sacrificis personals que impliquen la lluita tan tenaç, intel·ligent i apassionada en defensa dels drets humans que fas. Els qui convivim amb tu reconeixem i valorem aquest aspecte fonamental de dedicar-te en cos i ànima a tot allò que t’agrada, inclosa la família", va expressar.

 

Imatge principal: Moment de la intervenció de la filla de Boye en l'homenatge / Foto: Gure Esku