El jutge de reforç del jutjat d'Instrucció número sis de Sevilla, José Ignacio Vilaplana, ha cridat com investigat a Juan Carlos Martínez, marit de l'exdirectora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, qui ha dimitit aquest mateix dimecres a raó d'aquest procediment legal. La investigació se centra en diverses empreses de Martínez i possibles delictes de prevaricació, malversació i blanqueig de capitals. El jutge investiga si el marit de Gámez i el seu germà, que ostentava càrrecs públics de rellevància a la Junta d'Andalusia, haurien desviat ajudes públiques a través d'empreses de les quals ells eren els propietaris i gestors.

El jutge ha pres declaració a diversos testimonis en relació amb el cas, entre ells, a la mateixa María Gámez, per a esclarir els fets relacionats amb les empreses propietat dels germans. Segons fonts judicials, la recerca es va iniciar arran de les sospites que Martínez estava utilitzant les seves empreses per a blanquejar diners procedents d'activitats il·lícites. Aquesta citació ha provocat la dimissió aquest dimecres de la directora general de la Guàrdia Civil, una decisió que ha pres per a "protegir la seva família i a la Guàrdia Civil", segons ha declarat.

El cas en el qual s'ha vist implicat el marit de Gámez es deriva de les actuacions de la societat Experience Management Group, una assessoria, l'administrador únic del qual era el germà de Juan Carlos Martínez, Bienvenido Martínez. Bienvenido exercia càrrecs públics en empreses de la Junta d'Andalusia, com a IDEA i Invercaria, encarregades de distribuir ajudes públiques a empreses andaluses.Experience Management Group, que realitzava labors d'assessoria, va rebre entre 2009 i 2011 gairebé 340.000 euros de l'empresa Santana Motor, quan estava en procés de dissolució i quan un dels seus consellers era Bienvenido Martínez com a representant de SOPREA, una empresa pública.

Santana Motor hauria transferit aquests fons a Experience Management Group en virtut del lloguer d'unes oficines d'un centre de negocis que la Junta havia obert a Madrid. Aquesta assessoria també va prestar serveis des de 2009, subcontractada per la Junta, per a aquest centre de negocis, una labor per la qual va cobrar més de mig milió d'euros i en la qual el jutge instructor veu irregularitats i fins i tot en l'acte assenyala que "no hauria existit labor d'assistència tècnica o cap assessorament". A més, entre 2010 i 2011 Experience Management Group hauria rebut 501.00 euros de Laboratoris Farmacèutics Rovi, que al seu torn va rebre ajudes de més de sis milions de l'agència IDEA de la Junta d'Andalusia, de la qual Benvingut Martínez era director d'Inversions Estratègiques.

Marlaska es desfà en elogis a María Gámez

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha lamentat aquest dimecres la dimissió de María Gámez com a directora de la Guàrdia Civil. En una roda de premsa des de la seu del seu Ministeri ha assegurat que Gámez ha estat “la millor” directora del cos en els seus 178 anys d’història, però que ha hagut d’acceptar la seva dimissió. De la mateixa manera, ha confirmat que la substituta de Gámez al capdavant del cos policial espanyol serà —a l’espera que quedi certificat al proper Consell de Ministres— Mercedes Fernández, actual delegada del govern espanyol a la Comunitat de Madrid.

Marlaska només ha tingut paraules d’agraïment cap a Gámez, i ha destacat que la seva dimissió posa de manifest la seva “honorabilitat” tant en l’àmbit professional com en el personal. És per això que ha volgut deixar clar que, a parer seu, és “injust” que Gámez s’hagi vist obligada a dimitir per la imputació del seu marit; però de totes maneres ha sostingut que el gest de la ja exdirectora de la Guàrdia Civil és necessari per mantenir els “alts nivells de profilaxis de decència democràtica que practica”, segons ell, el govern espanyol del qual ell en forma part.