Ferran Mascarell renuncia a ser alcaldable per sumar a la llista de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona. La setmana vinent es presentarà l'acord públicament. Després de moltes setmanes de contactes, converses i negociacions, l'entesa es va tancar definitivament en una reunió divendres passat a la presó de Soto del Real, entre Mascarell i Joaquim Forn i es va acabar d'escolpir dilluns amb Elsa Artadi, hores després de la presentació oficial de la candidatura de JxCat, per bé que encara queden alguns serrells per definir. 

L'encara Delegat del Govern a Madrid -càrrec que deixarà en les properes setmanes- s'afegirà a la candidatura com a independent, probablement al quart lloc, per darrera de Forn, Artadi i Neus Munté. Fa només tres mesos, en plena incertesa encara de com s'acabaria articulant la proposta de JxCat-PDeCAT, Mascarell va fer un pas endavant anunciant que es presentava com a alcaldable per Barcelona pel seu compte, però deixant la porta oberta a una aliança sobiranista més gran. I així serà, finalment, per contribuir a la unitat i no a la dispersió i tenir la possibilitat d'assolir la majoria al consistori -21 de 41 regidors. En aquest sentit, lamenta que ERC hagi optat per anar per lliure i no fer una candidatura unitària. 

Com a màxim representant de Catalunya a Madrid, Mascarell manifesta la mala impressió que ha anat recollint al llarg d'aquests tres anys al càrrec. "L'Estat no fa costat a Barcelona, perquè el projecte de l'Estat és Madrid capital global i Barcelona ciutat secundària": Davant d'aquesta constatació, Mascarell aposta per construir un projecte fort de ciutat que pugui exigir a l'Estat que li faci costat. Enfocats a aquest objectiu, explica que és amb l'exconseller pres amb qui "he trobat més sintonia" per posar-se d'acord en la idea de ciutat i per construir un "projecte propi sòlid".

Entre els aspectes clau, Mascarell -que va ser regidor a Barcelona amb el PSC entre 1999 i 2006- defensa la necessitat de lluitar pel benestar dels barcelonins i per fer-ho cal, diu, apuntalar-se en quatre pilars: habitatge, seguretat, mobilitat i combatre la precarietat laboral.