Era un secret a veus. Després de mesos de rumorologia i especulacions, la candidatura de Junts per Catalunya per Barcelona ha viscut aquest dimarts al migdia la seva posada de llarg, en un acte a la falda de Montjuïc. I ho ha fet en absència -forçosa- del seu cap de llista, Joaquim Forn, que a aquella hora era tancat a la sala del Tribunal Suprem. 

Les protagonistes han estat tres dones, l'encara consellera Elsa Artadi, la número dos i l'alcaldable de facto, Neus Munté, que ocupa el tercer lloc i Laura Masvidal, l'esposa de l'exconseller Forn. Ella ha parlat en nom seu. 

EL NACIONAL   abraçada artadi masvidal   marina fdez

Masvidal ha obert l'acte empassant saliva i destacant com la fotografia de Forn que apareix al cartell electoral  sota el lema 'Barcelona, al centre de tot' és del tot anòmala, "perquè no és el Joaquim d'ara, no hem pogut fer una foto de campanya actual, ell ara està més prim". I ha insistit que "no és fàcil per a mi, perquè mentre som aquí ell és al Suprem, però malgrat tot ell té esperança i il·lusió". Seguidament, ha llegit una carta de Quim Forn. A la missiva, reitera que "el meu compromís amb la ciutat no ha canviat" i que "amb l'Elsa, la nostra proposta política es converteix en un projecte amb capacitat d'afrontar els reptes de la ciutat pels propers vint anys". 

Forn ha presentat la seva llista com l'opció per "aturar alternatives d'importació que es pretenen hereves de la gauche divine però que són el Cavall de Troia de la dreta extrema que representa Cs i superar propostes que rememoren els èxits els 90 però que neixen esgotades i inservibles". 

Al seu torn, Elsa Artadi ha defensat que "té tot el sentit que un pres encapçali la candidatura" i ha deixat clar que si guanyen les eleccions "nosaltresa nirem a investir Quim Forn". Alhora ha recordat que fa 494 dies que el seu cap de llista és entre reixes. AIxò sí, ha explicat que si hi ha un bloqueig per part de les institucions espanyoles, ella prendrà el relleu". 

Artadi ha aprofitat el primer acte de precampanya per llançar diversos dards cap a l'actual alcaldessa Ada Colau assegurant que "no val dir que defenses el dret a decidir i no moure un dit per l'1-O". També ha qüestionat la gestió municipal del govern dels comuns i ha situat la igualtat, la sostenibilitat, la participació i el diàleg com els principals eixos de la seva proposta política. 

Resposta "combativa" a la prohibició del llaç groc

Artadi, que encara actua com a portaveu del Govern, ha explicat durant la roda de premsa que l'executiu de Torra respondrà amb una "solució combativa" a l'ordre de la Junta Electoral Central de retirar el llaç groc de la façana de Palau. En aquest sentit ha apuntat que es tracta "d'unes demandes ridícules que només volen interferir en la llibertat d'expressió".