L'actual cap dels Mossos, Ferran López, i el coronel de la Guàrdia Civil encarregat de la coordinació dels cossos policials per l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, es van contradir en les seves declaracions davant la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela. Tot i que De los Cobos assegurava que no coneixia el dispositiu preparat pels Mossos pel referèndum, López, que en aquell moment era número dos de Josep Lluís Trapero, assegura que el coronel coneixia el dispositiu. 

Segons publica La Vanguardia, De los Cobos va ser informat de la configuració del dispositiu que els Mossos desplegarien pel referèndum -dos agents per centre electoral-, i aquest no va posar "cap objecció". Segons López, el coronel de la Guàrdia Civil designat judicialment per coordinar els tres cossos policials l'1 d'octubre sabia perfectament com els Mossos tenien previst actuar en la votació i com tenien previst complir l'ordre judicial.

De los Cobos, en canvi, va assegurar davant de la jutge que el dispositiu dels Mossos va ser "irracional" i que portar dos agents a cada col·legi "feia totalment impossible una actuació per fer complir el mandat" judicial. D'aquesta manera, posa en dubte que els Mossos volguessin complir les ordres judicials d'aturar el referèndum. 

Preguntat per l'advocat del conseller Joaquim Forn, actualment empresonat a Estremera, sobre si coneixia el dispositiu i si en les reunions que havia mantingut amb Ferran López s'havia comentat que els Mossos farien un dispositiu binomi; De los Cobos va ser contundent: "No".