El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha elogiat aquest dijous la figura del president de la Sala Segona penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, de qui s'ha manifestat "partidari" com a possible futur president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), encara que sosté que han de ser els vocals els qui li designin per votació.

"És indiscutiblement un dels juristes més consolidats d'aquest país. Poques persones hi ha amb una conformació jurídica com la de Marchena i com a element personal, sóc partidari, és amic meu", ha assenyalat en un esmorzar informatiu a Madrid organitzat per Europa Press.

Marlaska responia així sobre el fet que el PP i el PSOE hagin acordat la presidència de Marchena quan d'acord a la legislació, haurien de ser els vocals del CGPJ els qui, una vegada designats pel Parlament, triessin al seu president per votació, i tenint en compte que ells ni tan sols han estat encara nomenats. Marlaska no ha comentat l'existència d'aquest acord polític previ i ha demanat deixar "que siguin aquests vocals els que ho designin".

Comissions parlamentàries obertes

En la mateixa línia, Marlaska ha afirmat que en la seva opinió, les comissions parlamentàries de nomenament de les quals sortiran els vocals, haurien de ser obertes perquè aquestes designacions, que s'aproven amb una majoria de tres cinquens de la Càmera, es produeixin "amb coneixement de la ciudadania".

"Parteixo de la base que l'elecció ha de ser com és i crec que serà correcta. Encara no s'ha conclòs l'elecció dels vocals, Deixem que siguin les Càmeres els qui finalment decideixin aquest nomenament donant la confiança a les persones que entenguin raonablement, que són susceptibles i tenen la capacitat professional i personal per ocupar aquest càrrec. Esperem la votació d'aquestes Càmeres", ha resolt.

Marchena i el cas 1-O

Quant a la possibilitat que la sortida de Marchena, acabi afectant d'una manera o un altre a la posició del tribunal que enjudiciarà als polítics catalans i líders sobiranistes processaments per rebel·lió en el Suprem, Marlaska ha apuntat que plantejar aquesta possibilitat "seria tant com desconèixer el que implica la independència i la imparcialitat del conjunt de magistrats" que integren la carrera judicial.