La Conferència de Presidents celebrada aquest divendres a Salamanca continua aixecant polseguera. En la seva intervenció, el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, va plantejar la necessitat "d'obrir un debat" sobre l'ús de la mascareta. Fernández Vara va defensar que la mascareta sigui obligatòria tots els hiverns, entre el desembre i el març, tant als interiors com als exteriors per fer front a "diversos virus", fins i tot quan s'hagi superat la pandèmia de la covid-19.

El president extremeny va defensar aquesta mesura per evitar els 15.000 morts que es produeixen cada hivern per diversos virus respiratoris. En una piulada, Guillermo Fernández Vara recordava que "abans de la mascareta, a Espanya també van ser ingressades 50.000 persones als hospitals i 3.000 a les Unitats de Cures Intensives". En aquesta línia, expressava Vara que "amb la mascareta quasi han desaparegut els contagis dels virus respiratoris de l'hivern". La implementació de la mascareta als interiors i exteriors durant els tres mesos d'hivern seria una regulació, a parer del màxim mandatari d'Extremadura, "sensata".

TUIT fernández vara mascarillas invierno

La mascareta, opcional a l'exterior

Les declaracions de Guillermo Fernández Vara arriben en un moment en què l'ús de la mascareta s'ha relaxat. Des de fa un mes, la mascareta és obligatòria en espais interiors i en aquells moments en què no es pugui garantir la distància de seguretat d'un metre i mig als espais públics exteriors. Després que aquesta mesura entrés en vigor el 26 de juny, el Congrés dels Diputats va ratificar aquest decret que permetia mantenir en vigor aquesta mesura.

Algunes comunitats com Euskadi havien reclamat tornar a fer obligatòria la mascareta als exteriors per l'impacte que està tenint la cinquena onada. La previsió, però, és que això no canviï.

La proposta de Guillermo Fernández Vara d'implementar l'obligatorietat de la mascareta tots els hiverns es complementa amb un altre suggeriment del president extremeny. Vara també ha posat al damunt de la taula la necessitat de posar en marxa una "llei de pandèmies" una vegada s'hagi superat la covid-19.

Sánchez anuncia una compra extra de vacunes

En el marc de la Conferència de Presidents, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que Sanitat ha autoritzat una compra addicional de 3,4 milions de vacunes de la farmacèutica Pfizer per intentar assolir l'objectiu que es va proposar d'arribar al 70% de la població totalment vacunada a finals d'agost. Fins al moment, quasi el 56% de la població espanyola té les dues dosis de la vacuna i hi ha dos de cada tres ciutadans amb, almenys, una injecció.

En paral·lel, Sánchez explicava que les comunitats autònomes rebrien el 55,5% dels fons europeus que rebrà l'Estat espanyol aquest 2021, que serà un import total de 19.000 milions d'euros.

 

Imatge principal: Guillermo Fernández Vara, en una foto d'arxiu. Europa Press.