El líder del PP al Parlament, Alejandro Fernández, ha proposat aquest dimecres la possibilitat de fer president de la Generalitat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, si el PSOE garanteix la investidura del líder dels populars i candidat al Congrés, Alberto Núñez Feijóo. Durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament d'aquest dimecres, Fernández s'ha adreçat a Illa per traslladar-li que, després dels resultats de les eleccions generals, tenen l'oportunitat "de posar fi al procés, ara que rep menys suport electoral que mai, i això implicaria treure'ls influència a Madrid en comptes de donar-los la clau, i per enviar-los aquí, a l'oposició".

Segons el líder popular català, restar influència dels independentistes a Madrid hauria de comportar que els socialistes fessin costat a la investidura de Feijóo, mentre que a Catalunya —opina— haurien de "ser capaços de construir una alternativa no nacionalista" probablement liderada per Illa, ha dit. "Si es creu que ERC i Junts li regalaran la presidència de la Generalitat no ha entès res. Ja va guanyar les autonòmiques i ha tornat a obtenir un gran resultat ara, però molt em temo que preferirà continuar sent ostatge de Pedro Sánchez perquè el faci servir de moneda de canvi amb els nacionalistes per mantenir-se ell en el poder", ha sostingut. També ha assegurat que "tem que el constitucionalisme català perdrà una gran oportunitat d'aconseguir un govern a Catalunya no nacionalista".

"Oportunitat històrica d'acabar amb el procés"

Aquest matí, en una entrevista a la COPE, el líder del PP a Catalunya ha assegurat aquest dimecres que veu una "oportunitat històrica" de posar fi al procés, un cop el seu partit ha triplicat escons, el PSC ha guanyat i els partits independentistes han perdut diputats, de 23 a 14. Fernández ha valorat que el PP és el partit que "més ha crescut" a Catalunya i, ho ha sumat al resultat "excel·lent" del PSC. "El que veig per davant és una oportunitat històrica de posar fi al procés" arran de la davallada electoral dels partits "separatistes" des que va començar el procés independentista fa 11 anys, ha proclamat.

Fernández ha fet valdre que el PP català ha superat en vots —tot i que no en escons— ERC i Junts, la qual cosa fa que Catalunya deixi de ser un "forat negre electoral" per als populars, ha subratllat, després d'aconseguir sis escons respecte als dos del 2019. No obstant això, el dirigent ha lamentat que el PSOE "fa l'efecte" que s'estima més "realimentar" el procés en comptes de "liquidar-lo", en estar disposat a rebre els suports d'ERC i Junts perquè Pedro Sánchez repeteixi com a president del Govern de l'Estat. 

El popular català ha criticat que als socialistes no els importi "donar les claus" de la governabilitat de l'Estat als independentistes en el moment que estan "més febles". A parer seu, Sánchez s'estima més continuar sent un "ostatge" a assajar una fórmula de govern "no nacionalista" a Catalunya. "Ara surten els números. Per primera vegada en la història s'obre la possibilitat d'un govern no nacionalista a Catalunya. I, en canvi, Sánchez ja té molt clar que el que vol és rearmar algú que està grogui, perquè el separatisme està grogui", ha assenyalat. 

Pere Aragonès, en la sessió de control al Parlament d'aquest dimecres, Fernández l'ha instat a fer una reflexió després que el PP català hagi obtingut més vots a Catalunya que ERC i Junts plegats. El president li ha respost que exerciran la responsabilitat que els han donat els ciutadans en el Govern i el Parlament, i s'ha mostrat convençut que el conjunt de l'independentisme també ho farà al Congrés.

PSOE i Junts negociaran

Mentre el PP intenta tocar poder a la desesperada amb pactes impossibles, PSOE i Junts negociaran perquè els sobiranistes catalans permetin una possible investidura de Pedro Sánchez. El ministre en funcions de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha afirmat aquest dimecres que el Govern central seguirà per a la investidura de Pedro Sánchez la mateixa fórmula que fins ara: "Discreció en les negociacions i publicitar els acords quan s'assoleixin", ha indicat. Bolaños ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió de la Diputació Permanent del Congrés en la qual s'ha convalidat l'últim decret anticrisi, en ser preguntat per la negociació amb Junts, que és clau per formar una majoria d'investidura.

A més a més, preguntat sobre la possibilitat que alguns diputats del PSOE puguin donar suport a una investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, com ha proposat Vox, ha assenyalat que ho veu "totalment impossible". Aquest mateix dimecres, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros ha anunciat que no serà un "obstacle" per a la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a president del Govern central si aconsegueix recaptar el suport d'alguns diputats del PSOE que li garanteixin aconseguir la majoria absoluta.