El PSC ha estat el guanyador de les eleccions a Catalunya i el seu primer secretari, Salvador Illa, ha celebrat els resultats amb la vista posada en els possibles pactes que facilitin el seu partit reeditar el govern de coalició a l'Estat espanyol. En aquestes sumes hi ha un actor clau: Junts per Catalunya. En una entrevista a RAC1, Salvador Illa ha demanat a la formació independentista que estigui "a l'altura dels resultats i de les circumstàncies". "No crec que la gent demani repetir eleccions", ha sentenciat. 

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?

Preguntat sobre possibles propostes que podria fer el PSOE a Junts per aconseguir la seva abstenció o suport, Illa ha passat de puntetes i no ha donat detalls. Tanmateix, davant de la qüestió de plantejar un referèndum a llarg termini, el líder del PSC ha descartat la idea. "Hi ha una pedra angular que és el respecte a l'estat de dret", ha argumentat.

Illa i el PSC es troben reforçats després de la jornada electoral del passat diumenge. Tot i això, el primer secretari dels socialistes catalans ha descartat exigir eleccions a Catalunya malgrat que considera que el Govern és "dèbil". 

Resistència de Junts per Catalunya 

Per la seva banda, Junts no es mostra disposat a investir Pedro Sánchez si els socialistes no fan concessions. Jordi Turull, secretari general de la formació, ha afirmat que actualment a perspectiva d'un possible aval del seu partit a Sánchez, "no el veig". 

Turull ha emplaçat ERC i la resta de forces independentistes, els vots de les quals són decisius per decantar majories al Congrés, a aprofitar aquesta oportunitat per "refer la unitat estratègica" i plantejar junts unes condicions a Sánchez, que han de passar per "amnistia i autodeterminació". Tanmateix, per ara, cap d'aquestes dues demandes estan sobre la taula pels socialistes.

Així doncs, en aquest moment, "l'abstenció" de JxCat en una eventual investidura de Sánchez "no és un escenari", ja que el líder dels socialistes no ha obert la porta fins ara ni a una amnistia ni a un referèndum d'autodeterminació.

Bons resultats per als socialistes

El PSC ha arrasat a Catalunya, aconseguint 19 diputats dels 48 en joc i més d'1,2 milions de vots, i ha aconseguit guanyar unes eleccions generals 15 anys després, contribuint en gran manera que el PSOE resisteixi a escala espanyola. A més d'imposar-se amb claredat a Catalunya, els socialistes catalans aconsegueixen 13 diputats més que el PP, complint l'objectiu d'augmentar el diferencial d'escons.