L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha recorregut el seu processament en el marc de l'Operació Kitchen que va decretar el jutge encarregat de la causa, Manuel García-Castellón. En l'escrit que ha presentat el seu advocat, segons avança la Cadena SER, Fernández Díaz retreu a García-Castellón que no hagi practicat les diligències necessàries i que hagi tancat "en fals" la investigació.

En aquesta línia, subscriu la petició que va fer la Fiscalia de mantenir les indagacions i apunta que no s'ha investigat suficientment alguns membres de la cúpula del Partit Popular que estaven per damunt d'ell, com ara Mariano Rajoy, expresident del PP, o María Dolores de Cospedal, aleshores secretària general de la formació. Així doncs, Jorge Fernández Díaz expressa que la instrucció sobre aquesta trama s'ha tancat "de manera precipitada i sorprenent". Presumptament, es tracta d'una operació parapolicial duta a terme durant el govern Rajoy per espiar Luis Bárcenas, extresorer del PP, i destruir les possibles proves que tingués per poder provar el cas Gürtel.

Els arguments de Fernández Díaz

Jorge Fernández Díaz defensa que la Fiscalia va sol·licitar "diligències molt concretes" abans de decretar-se el tancament de la investigació i, en canvi, manifesta que el jutge ha "encapsulat" i centrat aquests indicis en el Ministeri de l'Interior, del qual ell n'era el màxim responsable, "considerant que l'operació Kitchen es va idear i executar en el marc d'aquest ministeri". En aquest aspecte, l'exministre sosté en l'escrit on recorre el seu processament que "aquesta interpretació és aliena a tota lògica i és contradictòria amb el resultat de les diligències practicades".

Paral·lelament, fa referència al fet que la principal hipòtesi del Ministeri Fiscal i del jutjat sobre l'origen de Kitchen és "aconseguir informació que estava en mans de l'entorn de Luis Bárcenas, de caràcter sensible i perjudicial per a alguns dirigents del PP, i que aquesta fos sostreta" per tal d'impedir que arribés al jutjat. Això li serveix a Fernández Díaz per asseverar que "és obvi que Bárcenas era el tresorer del PP, no del Ministeri de l'Interior i no depenia ni estava vinculat a aquest ministeri", de manera que "és evident que l'origen de l'operació Kitchen ni va estar relacionat ni afectava el Ministeri de l'Interior".

En relació amb els missatges que va intercanviar l'aleshores secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, amb el seu successor, José Antonio Nieto, que hipotèticament demostrarien que seguia ordres de Fernández Díaz, l'exministre de l'Interior no comparteix que es pugui pressuposar que "obeïa ordres de qui llavors era ministre en aquell moment", en referència a ell.

Cospedal i el seu marit, deslliurats

El 29 de juliol, Jorge Fernández Díaz, i la seva cúpula política i policial va ser processada per la trama Kitchen. Els indicis obtinguts durant la instrucció de l'Operació Kitchen van ser considerats com a prou sòlids pel magistrat Manuel García Castellón per dur a judici l'exministre del PP i el seu nucli dur.

En canvi, l'exsecretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, es van deslliurar d'anar a judici per aquest cas després que el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón donés per conclosa la investigació sobre aquest suposat operatiu orquestrat pel PP i el Ministeri de l'Interior. A més, també sortia indemne de prestar declaració en el judici l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Fernández Díaz, suspès de militància

El mateix 29 de juliol, Partit Popular va comunicar a Jorge Fernández Díaz que el suspenia provisionalment de militància després que l'Audiència Nacional decidís processar-lo a ell i a la seva cúpula policial per haver espiat presumptament l'extresorer popular, Luis Bárcenas.

L'òrgan del partit encarregat de prendre aquesta decisió i traslladar-la a Fernández Díaz és el Comitè de Drets i Garanties que presideix Andrea Levy. No es tracta de la primera incidència que l'exministre vivia al partit: el 18 de setembre de 2020, quan ja va ser imputat pel cas Kitchen, el PP li va obrir un expedient informatiu i, en cas que hi hagués una sentència condemnatòria i ferma, se l'expulsaria de la formació.

 

Imatge principal: Jorge Fernández Díaz, anant a declarar a l'Audiència Nacional pel cas Kitchen. EFE.