El Partit Popular ha comunicat a Jorge Fernández Díaz que el suspèn provisionalment de militància després que l'Audiència Nacional hagi decidit processar l'exministre d'Interior i la seva cúpula policial per haver espiat presumptament l'extresorer popular, Luis Bárcenas.

L'òrgan del partit encarregat de prendre aquesta decisió i traslladar-la a Fernández Díaz és el Comitè de Drets i Garanties que presideix Andrea Levy. No es tracta de la primera incidència que l'exministre viu al partit: el 18 de setembre de 2020, quan ja va ser imputat pel cas Kitchen, el PP li va obrir un expedient informatiu i, en cas que hi hagués una sentència condemnatòria i ferma, se l'expulsaria de la formació.

Casado: "Els estatuts són clars"

En la seva roda de premsa en resposta a la compareixença de balanç de Pedro Sánchez sobre el curs polític, Pablo Casado, líder del PP, ha estat preguntat per l'operació Kitchen i ha volgut recalcar que "ens vam anticipar a la instrucció judicial" quan van obrir expedient informatiu a Jorge Fernández Díaz. En aquesta línia, sobre l'actuació del partit, Casado ha asseverat que "els estatuts són molt clars" i ja ha avançat que s'actuaria "en conseqüència".

pablo casado comparecencia 29 julio 2021 europa press

Imatge: Pablo Casado ha fet balanç del curs polític 2020-2021 aquest dijous. Europa Press.

En la mateixa compareixença, el líder de l'oposició ha volgut posar en relleu que "el jutge també ha dit aquest dijous que la que va ser secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, no tenia cap responsabilitat". En aquest sentit, Pablo Casado ha expressat que "això hauria de dur a una reflexió als partits que han estat dient que no fèiem res contra una persona que avui s'ha demostrat que era innocent".

 

Fernández Díaz, a la banqueta dels acusats

La suspensió de militància de Jorge Fernández Díaz ha arribat unes hores després que el jutge de l'Audiència Nacional que s'ocupa del cas Kitchen, Manuel García-Castellón, hagi comunicat que portarà a judici l'exministre d'Interior, al seu número dos i a la cúpula policial de llavors. El magistrat considera que hi ha suficients indicis per asseure a la banqueta dels acusats Fernández Díaz i el seu equip que provarien que l'operació parapolicial per espiar Luis Bárcenas pagada amb fons reservats "es va idear en el marc institucional del Ministeri de l'Interior", seguint "ordres del ministre" i sota el control de Francisco Martínez, el número dos de Jorge Fernández Díaz.

En canvi, no hauran d'anar al judici en qualitat de processats María Dolores de Cospedal ni el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro. El 2 de juny, García-Castellón havia acordat imputar-los per presumptes delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències. Qui també es deslliura és l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy.

 

Imatge principal: Jorge Fernández Díaz, en una compareixença al Ministeri de l'Interior quan era el titular d'aquesta cartera. ACN.