L'exministre Jorge Fernández Díaz va autoritzar la instal·lació d'un dispositiu d'enregistrament al seu despatx, segons ha apuntat el diari El Independiente. El que va ser responsable del Ministeri d'Interior entre 2011 i 2016 hauria demanat la col·locació de l'esmentat sistema després d'escoltar les recomanacions d'Eugenio Pino, llavors director adjunt operatiu de la Policia Nacional. Tot amb l'objectiu de gravar les reunions amb el cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Darrere de l'independentisme

La instal·lació del dispositiu d'enregistrament va tenir lloc a la tardor del 2014, precisament quan Fernández Díaz es va reunir amb De Alfonso per primera vegada. La intenció de Fernández Díaz era tenir proves de les converses amb el responsable de l'Oficina Antifrau per si aquest canviava sobtadament la seva versió. En les esmentades converses, el ministre pretenia obtenir informació clau per utilitzar-la contra el procés independentista. Val a dir que faltaven pocs dies per al procés participatiu del 9-N.

Fernández Díaz va autoritzar les escoltes convençut per Pino, que va animar el ministre a gravar les converses amb De Alfonso perquè aquest últim tenia informació sobre polítics independentistes.

Els fets es corresponen

La versió donada pel mitjà citat dóna sentit a l'actitud del ministre davant de la publicació de les escoltes: Jorge Fernández Díaz no va voler interposar una querella contra el diari Público per la publicació de les cintes. Tampoc no es va fer una investigació a fons de la realització d'enregistraments.

Desconfiança cap a De Alfonso

El ministre de l'Interior estava convençut que De Alfonso faria revelacions sobre els polítics independentistes però no tenia la seguretat que, en el cas que es fessin públiques algunes informacions, aquest les negués o modifiqués la seva versió. Per aquesta raó, juntament amb la desconfiança que generava que De Alfonso hagués estat elegit per CiU, el ministre va decidir gravar-lo.