Ha comparat l'independentisme amb ETA per la "pressió social", ha exigit la proclamació de l'"estat d'emergència" i ara insinua que "als caps de Junts pel Sí els convindria que hi hagués un parell de morts" perquè "ells estan acabats, han arribat al final del camí i no poden continuar endavant". El filòsof de la RAE Féliz de Azúa ha deixat anar una nova perla a Crónica Global i és que el procés "pot derivar en violència" perquè, per exemple, "la CUP ja ha avisat que si els 'burguesets' de Convergència no els obeeixen, sortiran als carrers".

Ara bé. Tot i apuntar directament en un primer moment als anticapitalistes, ha volgut subratllar que "és impossible" saber si la violència vindrà directament de la CUP perquè a Barcelona "hi ha una llarguíssima tradició de grups violents finançats pel capital" i, en cas que finalment n'hi hagi, ha assegurat que "trigarem molt a saber qui l'ha propiciat". El que sí que té clar és que no serà l'Estat el que la inciti perquè "no ha intervingut mai seriosament".

Les declaracions de De Azúa no tenen pèrdua. Entre aquestes, ha enviat un missatge molt clar al Govern recordant-los que "el recorregut ha acabat" i ha suggerit que "l'única manera de sortir, sense anar directament a l'atur o a alguna de les empreses que els financen, és que hi hagi violència". Però encara ha anat un pas més enllà posant damunt la taula que "si hi hagués trenta morts estarien perduts, però si n'hi hagués tres o quatre els facilitaria el poder" perquè "l'Administració central es veuria obligada a intervenir" i això, assegura, "salvaria els nacionalistes".

El procés, 'extrema dreta'

De Azúa no s'ha tallat ni un pèl a l'hora de definir l'independentisme com a "una ideologia de burgesos acomodats" que s'ha acabat convertint en "un moviment interclassista, exactament igual que qualsevol d'extrema dreta europeu". Ho justifica sota l'argument que, per exemple, la CUP "vol la sortida d'Europa, deixar l'euro..." i que, a més, "es presenten com si fossin d'esquerres".

Ell té clar que "les grans fortunes guanyarien molts més diners en una Catalunya independent" i assegura que precisament per això "no hi ha cap diferència entre els partidaris de la independència, els del Brèxit o els racistes holandesos". I és que, als seus ulls, és el mateix "a causa de la seva marginació perquè no poden adaptar-se a la societat contemporània".

En aquest punt, ha tornat a aprofitar per comparar l'independentisme amb la banda terrorista basca perquè, segons afirma, "els que porten la independència endavant són uns tipus que estan vorejant la violència, utilitzen mètodes de la kale borroka i són amics dels etarres".

Però pel filòsof de la RAE, "el que faci la gent importa un rave als que porten aquesta qüestió, només els importen els dirigents, els capos" que són, assegura, "els que volen salvar la butaca". I ho exemplifica amb la figura de l'expresident del Govern Artur Mas perquè, a parer seu, "sap que en el moment en què s'acabi el nacionalisme, acabaria a la presó", ja que "tot l'independentisme català està devorat per la corrupció i el clientelisme".

Exiliat polític

Ja ho va dir el 2012 i ara ho torna a repetir. "He marxat de Catalunya perquè la meva filla no sigui escolaritzada en l'odi als espanyols", va dir fa cinc anys, i ara assegura que si va marxar "és per raons estrictament polítiques".

Comparant les "informacions oficials" de Catalunya amb les de la URSS -perquè diu que "no es poden prendre seriosament"-, De Azúa ha confessat el següent: "Tinc amics que estan desitjant marxar, que no poden per circumstàncies personals", però ell va fer-ho perquè no estava disposat que la seva filla fos educada en la "lleialtat al règim", com "els professors de l'època de Franco".

Ara, però, es mostra més content. Als seus ulls, la ja mítica frase "el PP és una fàbrica d'independentistes" no és certa -per res del món- i, de fet, considera que "no és només una mentida", sinó que "cada dia n'hi ha menys".