L'escriptor Félix de Azúa ha comparat la suposada "pressió social" de l'independentisme amb la que feia ETA al País Basc. De Azúa fa cinc anys que va deixar Catalunya per viure a Madrid. Llavors ja va declarar que "me n'he anat perquè la meva filla no estigui escolaritzada en l'odi als espanyols", cosa que, al seu parer, "és el que s'ensenya" a les escoles catalanes.

Un lustre més tard, l'acadèmic de la RAE manté aquesta teoria i, a més, creu que la situació a Catalunya "ha canviat a pitjor" i ha titllat l'escenari sobiranista de "grotesc".

"Quan una col·lectivitat entra en la via de la irracionalitat absoluta, es pot arribar a llocs extraordinaris", ha posat de relleu en una entrevista a la revista Tiempo, i ha afegit que a Catalunya "només importen els sentiments" i no la raó. 

Irònicament, De Azúa ha deixat anar que "és meravellós que a Catalunya la representin persones com Gabriel Rufián" i ha comparat la "pressió social" dels independentistes amb la de la "Txecoslovàquia dels tancs russos" o "l'època d'ETA al País Basc, que prenia les festes del poble" i no s'hi podia assistir a menys que "fossis simpatitzant abertzale". "És una pressió constant, tots els dies i a totes hores", s'ha lamentat.

L'acadèmic de la RAE ha subratllat que l'única diferència entre la qüestió catalana i les dictadures és que la situació actual està marcada per ser un "feixisme somrient, simpàtic, de fira i del poble".

"Colau hauria de servir peix"

L'acadèmic de la RAE ha pres l'exemple del regidor del PP de Palafolls, Óscar Bermán, quan va assenyalar que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "estaria netejant terres en una societat seriosa i sana". 

De Azúa li ha tirat avui un nou dard contra l'alcaldessa a l'assegurar que "hauria d'estar servint en un lloc de peix, en comptes d'ocupar aquesta responsabilitat" perquè "no té ni idea de com es porta una ciutat, ni li importa". 

Això sí, ha justificat la seva declaració sota l'argument que "és una cosa de riure" perquè Barcelona, que és "una ciutat civilitzada i europea", no hauria d'estar governada per una persona que "l'únic que li importa és canviar els noms dels carrers".