Viatge a Catalunya amb missatge de fons. El ministre de la Presidència i mà dreta de Pedro Sánchez, Félix Bolaños, s’ha desplaçat aquest dimecres fins a Terrassa. L’indret escollit no ha estat casual. I és que, juntament amb el líder del PSC, Salvador Illa, han pogut fer una defensa animada del projecte de la B-40 que els socialistes van aconseguir arrencar del Govern durant la negociació dels pressupostos. Aquest ha estat un dels punts que s’ha tractat durant la reunió entre dues de les principals figures del socialisme i una delegació de la patronal Cecot, que ha servit per discutir a porta tancada una miríada de qüestions.

Ho ha admès el mateix Bolaños, que s’ha referit a la trobada com una “jornada de treball fructífera” que ha permès “escoltar els problemes dels empresaris i els seus agraïments” pels “esforços” del govern espanyol. Però no s’ha quedat aquí, perquè també ha volgut aprofitar l’oportunitat per ficar cullerada i sumar la qüestió catalana a l’equació. “Des del govern, hem treballat per fer realitat la Catalunya de les oportunitats”, ha llançat, afegint també que la voluntat de l’Estat és poder “passar pàgina”.

Poc després, responent als periodistes, ha tingut l’oportunitat de reforçar el seu missatge. I ho ha fet disparant contra el procés independentista. Així, el ministre ha reivindicat la feina del PSOE, que durant el mandat de Pedro Sánchez ha permès “superar una etapa que no ha estat bona”. “Ningú va guanyar amb la tensió insuportable del 2017”, ha llançat, en un dels seus habituals missatges crítics amb l’independentisme i la reacció del govern de Mariano Rajoy. A diferència d’aquella època, ara s’obre una “nova etapa” en què Catalunya pot “mirar al futur”. Com a exemples ha situat el gasoducte BarMar, els pertes del vehicle elèctric i les fàbriques de microxips. “Tot això és gràcies a les polítiques valentes del govern d’Espanya”, ha dit. “Era imprescindible teixir complicitats”.

Tamames i la B-40

Poques paraules destacables més de Bolaños, que sí que s’ha referit a la moció de censura que ultima Vox contra Pedro Sánchez amb Ramón Tamames com a candidat i que permetrà als socialistes “diferenciar les dues grans formes de fer política”. A l’esquerra, hi haurà les polítiques socials i d’ampliació de drets del govern espanyol; a (l’extrema) dreta, es mostrarà el model que "retalla drets"

També ha parlat Salvador Illa des de Terrassa, en un missatge que ha estat força sobri i dissimulat al costat del seu antic company de govern. Per la seva banda, el cap de l’oposició s’ha limitat a subratllar la importància d’impulsar una “manera de fer política diferent” a la que s’ha portat a terme durant els darrers anys a Catalunya. “Una política útil, que busqui resoldre i no crear problemes”. Un exemple, ha remarcat, és l’acord de pressupostos per a aquest any, que, com no ha obviat, ha portat el compromís de la B-40 per al Vallès. Ni tan sols la decisió d’ERC de sumar-se a la manifestació d’aquest cap de setmana a Sabadell contra l’autovia l’ha irritat. “Vaig firmar un acord amb el president de la Generalitat”, ha recordat. “És qui ha de complir l’acord. Segur que compleix la seva paraula”.