Se’n portava parlant força setmanes i hi havia molt especulació. Després d’acceptar l’oferta de Vox, la moció de censura contra el govern de Pedro Sánchez quedarà registrada al Congrés dels Diputats el dilluns 27 de febrer i l’economista Ramón Tamames en serà el candidat. Segons ha informat la formació d’extrema dreta, el mateix candidat i Santiago Abascal ho han acordat definitivament en una reunió a la seu del partit a Madrid. En un comunicat, el líder de Vox parla de Tamames com “un espanyol independent, de trajectòria intel·lectual brillant i símbol de la reconciliació nacional perquè representi milions d’espanyols que exigeixen la dimissió immediata d’un govern nefast”.

La data, en mans de Batet

Ara la gran pregunta és saber quan es farà el debat de la moció de censura. Registrat el text al Congrés, la Mesa del Congrés haurà de validar-lo el dimarts 28 de febrer i, a partir d’aquell moment, Meritxell Batet té la potestat per situar-la al calendari. El reglament de la cambra aclareix que la moció es podrà votar a partir de cinc dies després del registre. En aquest sentit, fonts del Congrés situen la discussió parlamentària durant la segona quinzena del mes de març. Convé recordar que per al 7 de març està previst la votació de la presa en consideració de la llei del només sí és sí, que també portarà polseguera. En qualsevol cas, serà la segona moció que registra Vox des que té representació a la cambra. El primer intent – fracassat - va ser l’octubre de 2020 i, tal com passa en la segona, va servir per atacar el Partit Popular. Llavors el candidat de Vox era el mateix Abascal i, en aquella ocasió, el PP hi va votar en contra i la sessió va permetre observar el distanciament entre la dreta i l’extrema dreta. De fet, l’exlíder del PP Pablo Casado va ridiculitzar l’extrema dreta des del faristol. A diferència del 2020, ara el PP de Feijóo s’inclina per abstenir-se i, per tant, no hi ha marge perquè prosperi. Des de la recuperació democràtica, Pedro Sánchez ha estat l’únic candidat que ha guanyat una moció de censura. Va ser el 2018 i, amb el suport de les forces progressistes i independentistes, va servir per expulsar el govern de Mariano Rajoy, esquitxat per la sentència de la Gürtel.

El govern espanyol ja frisa perquè arribi la moció de censura perquè a la Moncloa estan convençuts que servirà per enfrontar el PP amb VOX. Segons el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, la moció permetrà veure “dues grans formes de fer política”. Per un costat, ha dit, “es veurà amb molta claredat les polítiques socials, d’ampliació de drets i de garanties socials amb què treballa el govern d’Espanya” i, de l’altre, servirà per veure “el model de la dreta i l’extrema dreta de retallada de drets i oportunitats a la ciutadania”.

Tamames, l’excomunista que es lliura a VOX

Tamames portava setmanes rumiant si acceptar l’oferiment d’Abascal. L’excomunista s’havia prodigat per mitjans de comunicació expressant els seus dubtes i reclamant paciència abans de fer el pas definitiu. Finalment aquest dimarts a la nit va confirmar al seu entorn que acceptava ser el candidat de VOX per fer fora Pedro Sánchez. Aquest economista madrileny de 90 anys acumula un currículum polític que abasta tot els colors. Es va relacionar estretament des de jove amb la lluita antifranquista, va militar al Partit Comunista d’Espanya (PCE) durant la Transició per passar a la CDS d’Adolfo Suárez abans de deixar la política activa i submergir-se en la vida acadèmica. Pel que fa a Catalunya, s’ha posicionat en contra dels plantejaments independentistes, que va qualificar de “necis” i era partidari d’aplicar l’article 155 de la Constitució després dels fets de la tardor de 2017.