L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera que els acords als quals han arribat ERC i Junts amb el PSOE per la Mesa del Congrés "són engrunes". En aquest sentit, de cara a una possible investidura de Pedro Sánchez, ha advertit a ambdues formacions que no n'hi ha prou amb una llei d'amnistia. En declaracions a l'ACN, la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha comparat una eventual amnistia amb els indults als presos polítics, que considera estaven "condicionats que es renunciés a exercir el dret a l'autodeterminació". Precisament, en aquest context, Feliu assegura que "està en joc la credibilitat" dels partits independentistes i manté damunt la taula l'opció de presentar una "llista cívica" al Parlament de Catalunya si aquesta fiabilitat es veu posada en qüestió pels fruits de les converses.

Els acords amb el PSOE "són engrunes"

L'endemà de les eleccions generals del 23-J, l'ANC va demanar als partits independentistes que no formessin part d'una investidura de Sánchez "no salvem cap pàtria que no sigui la catalana", demanaven. El mateix discurs van mantenir el dia de la constitució del Congrés dels Diputats, l'Assemblea va lamentar els "pactes de rebaixa" d'ERC i Junts amb el PSOE, perquè "blanquegen l'Estat davant Europa". En l'entrevista amb l'ACN, Feliu es mostra "preocupada" i denuncia que són "acords que no ens porten a la independència, que són engrunes". "Si s'és decisiu a Madrid, s'ha de ser perquè sigui possible la independència. Semblava que les engrunes i el peix al cove ja els teníem superats, i més després de l'1-O", lamenta Feliu. En aquest sentit, reclama un "canvi de xip" als partits independentistes: "Pensàvem que anàvem a fer la independència, no que es pogués parlar català a un lloc d'Europa. Això, si tinguéssim un Estat propi, també ho podríem fer". 

"O estem per la independència, o estem per fer avenços en el català o en matèries petites, que són puntuals", sosté. Feliu considera la llengua com un tema "que ens importa", malgrat que afirma que "és l'accessori respecte la llibertat de Catalunya, que seria la solució a tots els nostres problemes". Amb la vista posada en la següent pantalla, les negociacions per a la investidura, la líder de l'ANC avisa que una eventual llei d'amnistia podria ser contraproduent, "si no va a redós d'un reconeixement més profund del dret a la llibertat i la independència". Assegura que "la gran por" és que passi com amb els indults, "condicionats que no es tornessin a reproduir els fets de l'1-O, que es renunciés a exercir el dret a l'autodeterminació". En aquest sentit, lamenta que "sembla que l'amnistia va en aquesta mateixa via", i adverteix que no aniria "en la línia d'aconseguir la independència". 

Llista cívica dels partits independentistes

Segons Feliu, "en aquests moments" a Madrid, "l'independentisme hauria de plantejar voler la independència de Catalunya". La presidenta de l'ANC posa deures a Junts i ERC a Catalunya, i tornar a posar damunt la taula un "projecte cap a la independència", ja sigui immediatament a través de les majories del Parlament, o de cara a unes pròximes eleccions, que "es poden convocar immediatament amb un efecte referendari de l'1-O". Justament, en les negociacions per a la investidura, la dirigent de l'entitat civil afirma que "està en joc la credibilitat per fer un projecte per la independència".

En aquests moments, continua Dolors Feliu, ERC i Junts "tenen una ocasió, potser més rellevant que altres vegades". Si aquesta credibilitat es veu posada en qüestió, l'ANC "farà el pas de presentar una nova alternativa", en la línia de la llista cívica en què treballen. Una alternativa "que posi la independència a disposició de la votació de tots els ciutadans". Pel que fa a la legislatura catalana, Feliu manté el seu clam de l'última manifestació de la Diada: "Independència o eleccions". Si bé assenyala que correspon al president Pere Aragonès decidir si avança eleccions o no, també assegura que "les majories que sustenten el Govern són molt minses" i la seva continuïtat és difícil.

Confiança en Carles Puigdemont

Molt crítica amb els acords d'ERC i Junts amb el PSOE, Dolors Feliu també és molt escèptica amb les negociacions que s'obren per a la investidura. Tanmateix, preguntada sobre el lideratge de Carles Puigdemont a les negociacions de Junts assegura que "ens dona certa esperança, perquè és el nostre símbol a l'exili". Malgrat tot, la presidenta de l'ANC matisa que cal "veure com acaba tot plegat" i deixa clar que estan "en contra de les negociacions de les engrunes, les faci qui les faci". Pel que fa a la demanda d'un referèndum, que Junts manté damunt la taula de negociació, Feliu rebat que "l'Estat espanyol té totalment tancat l'ordenament jurídic per fer-ho".