La plaça de Sant Jaume ha estat testimoni aquest dilluns a la tarda d'una enèrgica manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb la seva presidenta, Dolors Feliu, al capdavant. L'objectiu principal de la mobilització era dirigir una contundent crida als partits independentistes perquè no donessin suport a la investidura de l'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que necessitarà els vots d'ERC i Junts per tornar a ser president després dels resultats de les eleccions generals d'aquest diumenge. Amb determinació, Feliu ha assegurat que qualsevol negociació amb el govern central hauria d'incloure l'"opció de la independència de Catalunya". En cas contrari, ha fet una contundent advertència sobre la necessitat d'eleccions de forma repetida fins a aconseguir els objectius de la causa. "Si no, eleccions, les unes darrere les altres", ha sentenciat.

"No ens refiem dels partits independentistes que han fet de crossa del govern espanyol. No a més diàlegs falsos! Prou enganys. Es poden fer les coses diferents. Es pot no investir cap president i anar de nou a unes eleccions i a unes noves eleccions, i a unes noves eleccions... L'independentisme és l'elefant dins el congrés. Cal bloquejar l'estat espanyol!", ha afirmat Feliu davant de les prop de 200 persones que han acudit a plaça de Sant Jaume. La presidenta de l'ANC també ha mostrat la seva preocupació davant l'ordre de detenció internacional de Puigdemont i Comín i la detenció de l'exconsellera Clara Ponsatí aquest dilluns a Barcelona. "Sempre fan el mateix, repressió", ha afegit. A la manifestació s'hi han concentrat centenars de persones sota els clams de "govern dimissió" i "bloqueig i independència ja".

L'estratègia de l'ANC: afeblir l'estat espanyol amb el bloqueig

Com ha afirmat en el seu discurs aquest dilluns a la tarda i com també s'ha rubricat en un comunicat de l'ANC al matí, l'estratègia de la plataforma és "el bloqueig" amb la finalitat d'afeblir l'estat espanyol. L'entitat defensa que "fer efectiu el referèndum" de l'1-O ha de ser "l'únic objectiu del bloqueig independentista al Congrés i a la formació d'un govern a l'estat espanyol". "I si els partits independentistes no hi estan disposats, que facin un pas al costat, perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i a les institucions, faci la independència. L’Assemblea hi manté el seu compromís ben ferm!", afegia l'ANC en el seu comunicat.

Segons l'entitat, l'escenari posterior als comicis és "molt semblant" al de l'anterior legislatura i assenyalen que una vegada més els partits independentistes catalans "tenen les claus de les majories". "Tindran l'ocasió de ser els salvadors de l'estat espanyol, en perjudici del seu propi poble català", apuntaven al matí. Ara bé, s'ha mostrat molt crítica amb l'estratègia dels independentistes en l'última legislatura. Segons l'Assemblea, han donat suport al líder del PSOE, Pedro Sánchez, "sense cap mena de pressió, ni confrontació, ni exigències d'independència. Sense guanys, ni millores en l'àmbit social ni en l’àmbit nacional". "Escenificant un diàleg fals, on el mateix govern espanyol rebutjava explícitament parlar d’independència i treia pit pel fet d'haver aplicat el 155 a Catalunya", afegeixen.