L’Assemblea Nacional de Catalunya ha presentat aquest diumenge a Girona el full de ruta pel 2023-2024, enfocat a fer la independència “el més aviat millor”. Aquesta passa, tal com han anat explicant els diferents secretaris nacionals que han participat de l’acte per tornar a prendre els carrers amb mobilitzacions massives,  protegir i defensar la llengua catalana i també la possibilitat de presentar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament com a part clau del nou embat democràtic. A l’acte no hi han faltat les crítiques al Govern de la Generalitat pel fracàs de la taula de diàleg, que ha tingut com a màxim exponent el “canvi de cromos” del delicte de sedició pel de desordres públics agreujats al Codi Penal. També, segons ha destacat la vicepresidenta de la institució, Núria Marín, la Generalitat és còmplice de la repressió de l’Estat: hi ha independentistes que estan encausats per la conselleria d’Interior. 

Una llista cívica amb un únic objectiu: fer la independència 

“Els partits estan instal·lats en la retòrica, no en la de Ciceró, sinó en les frases buides i gens d’efectivitat”, ha reflexionat Marín, defensant la necessitat de presentar una llista cívica a les pròximes eleccions al Parlament. Si el president Pere Aragonès esgota la legislatura, aquestes seran el 2025. Marín ha deixat clar també que la llista cívica no l’encapçalarà els membres de l’assemblea: “No volem estar a tot arreu, ja tenim altres rols”, ha assegurat, apostant perquè la lideri “gent de país que tothom té com a referents, independentistes de pedra picada pels quals podem posar la mà al foc”. Tot i que aquesta seria la quarta força independentista al Parlament, Marín ha justificat que la seva intenció no és dividir el moviment, sinó unir-lo. 

L’únic objectiu de la llista, ha anat insistint la vicepresidenta, és fer la independència de Catalunya. Per tant, si finalment, aconsegueixen representació al Parlament, quan es votin lleis que no tinguin a veure amb aquesta finalitat, no hi participaran. “El nostre fracàs seria fer autonomisme”, ha reflexionat. En la mateixa línia, Dolors Feliu ha detallat en la seva intervenció com s'imagina la declaració d'independència: "Baixar la bandera espanyola, pujar l'estelada, declarar la independència, aixecant la declaració que un dia vam fer. Dir-li a Espanya que ja no s'executarà el seu ordenament jurídic a Catalunya i demanar una potència internacional protectora". 

"La unitat de l'unionisme és molt ferma i abasta tots els colors"

En la seva intervenció a l'Auditori de Girona i davant el nou alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, Feliu ha lamentat la situació que es va viure ahir a la tarda a Barcelona, quan un pacte entre PSC, comuns i PP va evitar que l'alcaldia fos per Xavier Trias. En la mateixa línia que es va pronunciar el president Puigdemont, ha constat que aquest fet demostra que "la unitat de l'unionisme és molt ferma i abasta tots els colors per anar en contra de l'independentisme". Per això, també ha criticat que els partits hagin arribat a acords amb el PSC a altres municipis: "El seu objectiu és destruir l'independentisme i els estem enfortint". 

També ha fet referència a la presidència espanyola de la UE, assegurant que l'independentisme ha d'aprofitar aquest escenari per treure pit davant els ulls de tota Europa. Tot i que no ha donat detalls de com seran aquestes convocatòries, s'ha compromès a ser tant a Barcelona com a Tarragona, on està previst un esdeveniment a finals de juliol, si no hi ha cap novetat per les eleccions generals, per demostrar al món que "Catalunya no és Espanya". Respecte a aquests comicis per decidir el nou president de l'Estat, Feliu ha demanat als socis que facin un vot nul o s'abstinguin, després que els partits independentistes no s'hagin presentat ni amb una llista única ni amb cap estratègia comuna.