L'exlíder de l'Executiu espanyol Felipe González ha defensat aquest dimarts que, segons la seva "interpretació i visió garantista de la Constitució", el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras "hauria d'estar en llibertat" fins que sigui "processat i condemnat".

"Jo respecto el que fa el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llanera, però haig de dir-li que m'agradaria que la Constitució fos molt garantista i, al moment en què estigui processat i condemnat, que compleixi condemna, però prèviament hauria d'estar en llibertat", ha apuntat en declaracions a Telecinco recollides sobre la decisió judicial d'enviar Junqueras a presó provisional.

González ja va reconèixer al gener la seva "dificultat" per veure la comissió de delicte de rebel·lió per part dels dirigents independentistes, ja que, al seu parer, "la rebel·lió és un delicte difícilment probable".

Així mateix, ha dit que "l'espectacle" del president del Parlament a Catalunya, Roger Torrent, li posa "molt difícil" a Llarena "reconsiderar" la posada en llibertat de l'ex-número dos del Govern.

"Jo crec que hauria d'estar en llibertat, sí, però crec que els seus companys de fila no estan ajudant, estan generant el màxim de desconfiança sobre la intenció dels representants de l'independentisme", ha afegit.

D'aquesta manera, ha acusat Torrent de "vulnerar els drets dels diputats" catalans i de "burlar" la legalitat en congelar "els terminis" per a la sessió d'investidura.

De la mateixa manera, ha instat els grups de la cambra catalana a presentar "un recurs d'empara" al Tribunal Constitucional davant la "situació de buit" que està creant Torrent en congelar "els terminis" per a la investidura del president de la Generalitat.

Corrupció no, descuit sí

González també ha negat que hi hagi "un fenomen de corrupció" política a Espanya i ha afirmat que el que s'ha produït és "un descuit generalitzat".

"Aquí hi ha hagut un descuit generalitzat que ens ha ficat en aquesta situació, tot i que crec que hi ha una nota positiva i és que la justícia de vegades triga molt però finalment arriba", ha apuntat després de ser preguntat sobre si Espanya és un país corrupte.

L'exlíder socialista ha assenyalat que "hi haurà un abans i un després" quan hi hagi una decisió judicial sobre els casos de corrupció relacionats amb formacions polítiques i ha dit que, un cop això passi, "ningú voldrà assumir riscos".