L'expresident del govern espanyol Felipe González ha reconegut aquest dimarts que té "dificultats" per veure delicte de rebel·lió en els dirigents independentistes que van dissenyar i posar en marxa el full de ruta del procés.

De la mateixa manera que creu que hi ha totes les condicions per ser condemnats per sedició i malversació, González considera que "la rebel·lió és un delicte difícilment probable", segons ha afirmat en una entrevista a la Ser.

L’exlíder del PSOE també ha reconegut que se sentiria “més còmode” si "no estiguessin en presó preventiva" el vicepresident en funcions, Oriol Junqueras, el conseller en funcions Joaquim Forn i els Jordis, però considera que els partits independentistes “li estan posant molt difícil” al jutge Llarena. Així, creu que “la posició de Puigdemont perjudica els seus companys que estan empresonats, però també la causa independentista".

La investidura telemàtica és "una broma"

González s’ha mostrat fermament contrari a la hipotètica investidura telemàtica de Puigdemont com a president.

“No sembla un senyal seriós que els independentistes estiguin inventant la possibilitat d'una investidura que no existeix en l'ordenament jurídic”, ha explicat, per considerar la presidència a distància “una broma”. “Podríem proposar que un elefant fos president perquè no ho impedeix el reglament", ha afirmat amb ironia.

Per l’expresident espanyol, Rajoy "probablement no tindrà cap altre remei" que aplicar altre cop l'article 155 si es finalment es fa efectiva aquesta opció.

“El 155 s’hauria haver aplicat pel 9-N”

González, que va advertir el 2012 al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que havia de prendre la "iniciativa política" a Catalunya, assegura que ell hauria estat partidari d'aplicar l'article 155 de la Constitució per aturar el 9-N. I no només això: defensa que s'hauria d'haver aplicat més restrictivament que en l'actualitat.

Segons la seva opinió, aleshores "potser n'hi hauria hagut prou" de suspendre el llavors president Artur Mas.

Independentisme “supremacista”

L'expresident espanyol també ha atacat al discurs independentista català perquè el considera "supremacista". Per a ell, "no és tan explícit com el de Trump", però parteix d'una suposada posició de superioritat. "Si no ens ho impedissin, [els catalans] seríem millors", ha posat González en boca dels independentistes.

Contactes amb Rivera, però no amb Sánchez

González ha revelat que ha parlat "alguna vegada" amb el líder de Cs, Albert Rivera, perquè aquest li ha trucat, però no amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez. No obstant això, està disposat a fer-ho si aquest li truca, i confia que aquesta conversa es produirà.

Amb qui no parla des de fa tres anys i mig és amb el cap de l'executiu estatal, Mariano Rajoy.

González també s'ha mostrat a favor d'una reforma constitucional que inclogui la modificació del títol VIII sobre l'organització territorial.