Centenars de persones han format aquest divendres una cadena humana per rebre el rei Felip VI, que ha vingut a Barcelona a l'acte de la BCN New Economic Forum acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Convocats per l'Assemblea, els manifestants independentistes s'han unit per formar una cadena des de Pla de Palau (on els Mossos han situat el límit del dispositiu policial) fins al monument de Colom.

Visita Rei BNew - Maria Contreras Coll

Centenars de manifestants han protestat contra el Rei / Foto: Maria Contreras Coll

El desplegament de 3.000 agents ha evitat que la protesta es plantés davant de l'Estació de França, on el Rei ha assistit a l'acte. Tanmateix, l'entitat ha aconseguit desplegar una pancarta en un dels edificis de dins del dispositiu on s'hi podia llegir 'Catalunya no té Rei'.

pancarta anc visita rei barcelona - anc

La pancarta de l'Assemblea / Foto: ANC

Més tard, una pancarta d'Òmnium que s'havia desplegat en un balcó més pròxim a l'estació de França ha estat retirada per ordre dels Mossos. Segons han al·legat, el motiu és de seguretat, ja que la pancarta tapava completament tot un balcó.

visita rei Felip VI Barcelona New Economy - Maria Contreras

La pancarta d'Òmnium / Foto: Maria Contreras Coll

Més tard, i en paral·lel a la protesta dels CDR, els dirigents de l'ANC han cremat una foto gran del Rei. 

anc cremen rei - acn

Foto: ANC

La cadena, que s'ha anat formant i dissolent a estones, ha tallat l’avinguda d’Isabel II i el passeig de Colom fins al monument. Entre els concentrats hi havia personalitats polítiques com la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, el vicepresident del Parlament, Josep Costa, els diputats Elsa Artadi i Francesc de Dalmases, el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, i el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera.

cadena humana contra el rei estacio de frança artdadi borras - marc gonzalez

Elsa Artadi, Josep Costa i Laura Borràs a la cadena humana / Foto: Marc González

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha manifestat que "una vegada més, la ciutadania ha tornat a deixar clar que Felip VI no és benvingut a Catalunya". No deixem que els borbons que "han governat a Catalunya per dret de conquesta", passegin impunement pels nostres carrers. Paluzie també ha denunciat que els borbons "són protegits" cada vegada que venen al nostre país. "No ens han deixat apropar a centenars de metres de l'estació de França. Tal com va passar al Monestir de Poblet, els cossos i forces de seguretat han tornat a limitar el dret a manifestació", ha conclòs.

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha apuntat que "l'única manera que tenen per venir és 'bunqueritzant' la ciutat de Barcelona o el país. La realitat que veuen dins d'aquest perímetre no és la realitat".

Els partits, presents

També hi han assistit representants de les tres formacions independentistes al Parlament. La vicepresidenta de JxCat Elsa Artadi ha assegurat que "avui el poble de Catalunya diu fora al borbó corrupte i hereu del franquisme". "Catalunya diu fora al rei de l''a por ellos', el monarca que està darrere de la repressió dels més de 2.850 catalans i catalanes, només per ser independentistes", ha afegit.

Ernest Maragall ha titllat Felip VI de "rei bombolla" que "només pot venir a actes tancats i protegits". "El rei no veu la ciutat, i la ciutat no veu ni reconeix el rei. Un rei paràsit que ve a xuclar la iniciativa de la societat catalana", ha acusat.

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha denunciat la corrupció de la monarquia, però també la "col·laboració" de la Generalitat i els Mossos amb la visita reial. "L'autodeterminació passa per fer fora la monarquia i el règim, i només és possible amb la mobilització i la lluita arreu", ha animat.